- Suntem plasați în ultima categorie a unui index realizat de PwC, care evaluează cât de „smart” sunt orașele din România în gestionarea traficului.
- Acest index evaluează 25 de orașe pe baza gestionării traficului, sustenabilității, transportului public și mobilității active.
- Totuși, București a înregistrat progrese în gestionarea traficului, mobilitatea activă și inițiative de mobilitate inteligentă.
Doar câteva orașe din România se află în stadii incipiente în dezvoltarea soluțiilor de trafic smart, conform ultimelor statistici. Suntem plasați în ultima categorie a unui index realizat de PwC, care evaluează cât de „smart” sunt orașele din România în gestionarea traficului. Sunt necesare unele investiții și strategii pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană.
București și Cluj-Napoca! Aceste orașe sunt la început, în ceea ce privește soluțiile de mobilitate urbană inteligentă. Se clasează în ultima categorie a indexului „Smart Cities Mobility” făcut de PwC pentru Europa Centrală și de Est. Acest index evaluează 25 de orașe pe baza gestionării traficului, sustenabilității, transportului public și mobilității active.
Totuși, București a înregistrat progrese în gestionarea traficului, mobilitatea activă și inițiative de mobilitate inteligentă. Avem progrese mari în transportul public, iar Cluj-Napoca face progrese în managementul traficului, în sustenabilitate și transport public. Cu toate acestea, poluarea aerului rămâne o problemă majoră. Ambele orașe au o calitate a aerului foarte slabă.
La început de drum către mobilitatea inteligentă se alătură Baku (Azerbaijan), Belgrad (Serbia), Kiev (Ucraina) și Sofia (Bulgaria). În ceea ce privește transportul public, Praga are costuri reduse și o utilizare ridicată a transportului public, în contrast cu Bucureștiul. Apoi, orașul polonez Wroclaw dispune de o infrastructură extinsă pentru biciclete, iar Lviv conduce cu o rată de 70% pentru infrastructura segregată de biciclete.
Dinu Bumbăcea de la PwC subliniază necesitatea accelerării transformărilor în infrastructură și colaborării între autorități pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a sprijini mobilitatea urbană inteligentă. Așadar, București și Cluj-Napoca au de lucru, pentru a face față provocărilor de mobilitate urbană și mediu.