• Bulgaria anunţă că va adopta moneda unică euro în 2024, fără a trece însă printr-o perioadă de tranziţie.
  • „Vor fi îmbunătăţite condiţiile de creditare a ţării şi a mediului de afaceri. Ţara va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini”.
  • România va începe procesul de aderare la zona euro după 2024.

Bulgaria va adopta oficial moneda euro pe 1 februarie 2024, conform unui plan de aderare al Consiliului naţional de coordonare sub preşedinţia guvernatorului Băncii naţionale şi ministrului de finanţe, care marchează etapele principale ale procesului de aderare.

Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, a fost admisă împreună cu Croaţia în mecanismul ERM-2, prag obligatoriu pentru adoptarea euro, în iulie 2020, notează Reuters.

Dimităr Radev, copreşedintele Consiliului şi guvernatorul băncii naţionale a Bulgariei, a anunţat că nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea urmând să înceapă – cel mai probabil – la 1 ianuarie 2024. Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva fiind retrasă la începutul lunii februarie.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
UEFA, CONTRA VÂNĂTORILOR DE SELFIE
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII

Schimbarea levei va fi realizată la cursul fix al monedei naţionale menţinut în cadrul Consiliului monetar, un euro însemnând circa 1,95 leva.

Planul va fi supus mai multor dezbateri politice şi conţine regulile de recalculare a preţurilor, procedurilor de schimb, tarifelor şi depozitelor bancare. De asemenea, Consiliul de coordonare va lansa o companie naţională de informare a cetăţenilor, mediului de afaceri şi instituţiilor.

În ciuda schimbărilor politice, continuă Dimităr Radev, procesul de aderare este ireversibil, consolidând cadrul politic şi accelerând procesul de modernizare a ţării.

Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor sprijină integrarea europeană şi consideră că introducerea monedei comune va amplifica beneficiile acesteia. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de creditare a ţării şi a mediului de afaceri. Bulgaria va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini“, spune Dimităr Radev.

Între timp, România va începe procesul de aderare la zona euro după 2024. La începutul anului, premierul Florin Cîţu a declarat că România ar adopta moneda unică europeană abia în 2027-2028.