• Bursa de la Bucureşti promovează la statutul de piaţă emergentă.
  • Ponderea României în FTSE Emerging Markets este scăzută, de 0,038%.
  • Investitorii mai mari vor începe să tranzacţioneze acţiuni listate pe bursa locală.

Cu veștile proaste te-ai obișnut. Hai să vezi cum te descurci cu piaţa de capital din România: promovează de astăzi cu o treaptă, de la piaţă de frontieră la o piaţă emergent secundară.

Decizia istorică luată de agenţia de evaluare financiară FTSE Russel, care a luat în calcul criteriile de lichiditate, se va reflecta şi în economia reală.

Investitori mai mari faţă de cei care puteau investi pe pieţe de frontieră vor începe să tranzacţioneze acţiuni listate, în special ale celor incluse în structura indicilor FTSE.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Chiar dacă ponderea este una scăzută în FTSE Emerging Markets, de 0,038% ca urmare a reclasificării din iulie 2020, semnalul este unul pozitiv, spun analiştii.

„Investitorii instituționali, profesioniști vor vedea și piața românească”

„Este, în primul rând, un impact de imagine. Ne pune într-un club foarte select. Investitorii instituţionali, profesionişti, vor avea de acum încolo şi o privire către piaţa românească, vor investi obligatoriu. Este posibil ca statul să poată împrumuta ceva mai ieftin de pe pieţele internaţionale”, spune Dragoș Cabat, analist economic.

„Preţurile acţiunilor româneşti vor mai continua să crească. Firmele româneşti vor avea acces mai mult şi mai uşor la finanţări pe piaţa de capital din România şi implicit vor putea să facă proiecte de investiţii mai mult şi vor creştere cifra de afaceri şi atunci vor angaja mai mulţi salariaţi”, a adăugat Cabat.

„Te poți poziționa un pic mai bine în fața șansei financiare de a-ți crește averea economică”

„Avem un potențial de creştere şi un randament al dividendului de 5% până la 7%. Asta înseamnă că banii nu mai au de ce să stea leneşi acolo în bancă. Nu mai poţi să fii astăzi capitalist dacă nu ai şi expunerea bursieră. Vor fi interesaţi şi investitorii instituţionali să achiziţioneze ceva din marile companii româneşti”, a aexplicat Adrian Mitroi, analist economic.

„A mai coborî această lume sofisticată a Wall Street-ului şi pe laptopurile noastre şi cu un click pe buton, cu un pic de informaţie, te poţi poziţia un pic mai bine în faţa șansei financiare de a-ţi creşte mai bine averea economică”, a adăugat Mitroi.