Bursa de la Bucureşti deschide săptămâna cu scăderi masive, de 9%

bursa de valori bucuresti
  • Scădere de 8% pentru indicele principal BET
  • Bursele europene consemnează prăbuşiri similare
  • Preţul petrolului a scăzut cu 30% pe fondul prăbuşirii cererii şi alianţei OPEC+

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a deschis ziua şi săptămâna de tranzacţionare cu scăderi masive, de peste 9% pentru cei nouă indici.

La mai puţin de jumătate de oră de la deschiderea pieţei bursiere, acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom se tranzacţionau în scădere cu 23% faţă de referinţa anterioară. Indicele principal BET a recuperat uşor din pierdere şi la ora transmiterii ştirii scădea cu puţin peste 8%.

Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă devin din ce în ce mai nerealiste.

Evoluţia de la Bucureşti este în tendinţă cu mersul burselor asiatice şi europene, care au scăzut masiv la începutul săptămânii.

Indicele londonez FTSE 100 scădea cu 8,8% la startul zilei bursiere, DAX al bursei din Franfurt cu 8,3%, în timp ce contractele futures de pe Wall Street indicau o zi cu scăderi masive şi la New York.

Bursele asiatice au evoluat de asemenea puternic negativ, cu indicele japonez de la Tokyo în scădere cu 5,1%.

Epidemia de coronavirus a continuat să se extindă pe continentul european, bilanţul noilor infectări şi noilor decese crescând puternic în Italia.

Prețul petrolului s-a prăbușit

Totodată, preţul petrolului s-a prăbuşit cu aproape 30% în noaptea de dumincă spre luni după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu, nu de mult partenerul său, Rusia.

Cele două ţări nu au reuşit să cadă de acord vineri asupra unei reduceri a producţiei pentru a creşte preţul. Totodată, cererea a fost lovită de epidemia de coronavirus, iar analiştii Goldman Sachs se aşteaptă ca preţul barilului să continue scăderea şi să atingă un minim istoric.