• Bursa de la Tokyo a fost închisă pentru ο întreaga zi din cauza unei erori de sistem.
  • Este pentru prima dată când toate acţiunile tranzacţionate la bursa de la Tokyo au fost suspendate pe durata întregii zile din cauza unei defecţiuni a sistemului.
  • Închiderea de joi a afectat peste 2.500 de acțiuni listate la bursele gestionate de Japan Exchange Group.

Bursa din Tokyo a suferit cea mai gravă întrerupere din istoria ei, de când, în 1999, a trecut la tranzacționarea electronică completă, o eroare de sistem blocând a treia cea mai mare bursă din lume pentru o zi întreagă și aruncând strategiile de investiții în haos, relatează Financial Times.

Închiderea de joi a afectat peste 2.500 de acțiuni listate la bursele gestionate de Japan Exchange Group, cel mai mare operator din Asia în ceea ce privește capitalizarea de piață a companiilor cotate la bursă.

Bursa a anunțat oprirea cu puțin timp înainte de deschiderea pieței la ora 9 dimineața. Ulterior, însă, a spus că închiderea va dura toată ziua.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Într-o declarație ulterioară, bursa a sugerat că o piesă de hardware a fost de vină. A adăugat că intenționează să înlocuiască hardware-ul afectat și că ia măsuri pentru a asigura tranzacționarea normală începând de vineri.

Închiderea bursei, eveniment fără precedent

Închiderea bursei o zi întreagă este un eveniment fără precedent, dată fiind îmbunătățirea sistemelor și trecerea la digitalizarea completă în urmă cu 21 de ani.

Oki Matsumoto, director executiv al Monex, una dintre cele mai mari trei companii de brokeraj online din Japonia, a declarat că bursa din Tokyo a luat, probabil, decizia corectă de a nu reporni tranzacționarea în aceeași zi, joi, în ciuda problemelor asociate cu pierderea unei zile de tranzacționări.

Este cea mai mare problemă cu care bursa din Tokyo s-a confruntat vreodată, după ce, în 2005, tranzacţiile sale au fost suspendate timp de trei ore. Din 2010 însă, de când a introdus sistemul „Arrowhead”, funcționarea sistemului bursei a fost relativ stabil.

Tranzacțiile de pe pieţele bursiere regionale din Sapporo, Nagoya şi Fukuoka, afectate

Acestea folosesc sistemul Bursei din Tokyo, construit de grupul de tehnologie Fujitsu. Ca o ironie, când Fujitsu și-a anunțat în 2015 implicarea într-un upgrade important al sistemului de tranzacționare al bursei din Tokyo, a spus că sloganul proiectului va fi Never Stop.

Fujitsu a declarat că investighează această chestiune, dar a refuzat să comenteze despre motivele care se află în spatele erorii, declarând că nu poate discuta despre sistemul unui client. Oficialii Bursei au dat însă asigurări că nu există dovezi ale unui atac cibernetic.

Osaka Exchange, singura bursă care a funcționat azi

Singura bursă care a funcţionat azi este Osaka Exchange, bursă specializată pe produse derivate, dar care se bazează pe sisteme diferite.

Întreruperea vine într-o zi în care volumul de capital se presupune că ar fi fost ridicat, au spus brokerii.  Ziua de 1 octombrie este prima zi a noului trimestru financiar și marchează totodată a doua jumătate a anului financiar japonez.