• În 2020, cele mai multe firme s-au înființat în București, Cluj și Ilfov
  • Co-fondatorul unui lanț de cafenele consideră Capitala un bun punct de lansare
  • Analist: „Pe viitor vor avea succes businessurile axate pe ecologizare

Sunt antreprenori pe care 2020 nu i-a speriat, în ciuda crizei care a marcat anul.Mulți s-au ambiționat să deschidă afaceri noi pentru că au văzut un potențial de reușită în anumite zone din țară.

Cele mai multe firme noi au fost deschise București, Cluj, Ilfov și Iași. O arată cea mai recentă statistică de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Capitala este fruntașă, cu peste 19.000 de firme înființate în 2020, cu o scădere de 0,20% față de 2019.

Dumitru Miron, analist financiar: „Orice firmă se înființează în condițiile unui mediu economic și social dinamic. Dinamismul maxim este în aglomerările urbane. Zonele care au nivelul cel mai redus nivel de dezvoltare sunt știute, este Nord-Estul, județele Botoșani și etc., zona Vasluiului, deci Moldova este o zonă cu un nivel de dezvoltare sub medie.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă vrei să înființezi un business și nu știi unde, ar trebui să urmărești orașele cu cele mai puternice resurse financiare, spun cei cu experiență. Radu Savopol, co-fondatorul unui lanț de cafenele, are propria listă de orașe ideale pentru business.

Radu Savopol co-fondator 5 to Go: „Bucureștiul este ideal pentru a reuși dar și foarte greu. Am plecat de la o idee, am transformat-o și am aplicat-o după principiile mele. Sunt surprize și surprize, de exemplu Ploieștiul este o surpriză plăcută, Bacău este o surpriză plăcută. Câmpina, orașe mai mici care performează.”

În 2019, grupul pe care Radu îl conduce a atins o cifră de afaceri de circa 7 milioane de euro. În 2020 a înregistrat o pierdere de aproximativ 20%, dar a reușit să-și păstreze angajații. În următorii 4-5 ani și-a propus să aibă peste 1.000 de cafenele.