• A treia sursă de capital străin a României este Franța.
  • Investițiile directe franceze în România sunt egale cu 8,3 miliarde de euro.
  • În România sunt aproximativ 3.600 de companii ce au capital majoritar francez.

Franța este a treia sursă de capital străin în România, cu investiții directe de 8,3 miliarde de euro în 2019.
Țara noastră găzduiește aproximativ 3.600 de companii cu capital majoritar francez. Printre care Grupul Dacia Renault, Danone, Engie, Orange, BRD sau Auchan.

François Matraire este directorul Business France, agenția guvernamentală pentru dezvoltarea intreprinderilor franțuzești.

El spune că, anual, ajută mai mult de 200 de firme care vor să facă afaceri în România.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„România este tânăra Uniune Europeană. Este o țară a Uniunii Europene de mărimea unei companii franțuzești care vrea să se dezvolte și este important să îi convingem că nu folosește la nimic să meargă să cucerească China când avem o mare țară europeană puternică, în creștere, ca România”, a spus François Matraire, director Business France.

François Matraire spune că România este mai dezvoltată decât Franța din unele puncte de vedere. Dar vrea și mai mult.

Prin intermediul Business France vrea să lucreze la robotizare, la soluții pentru agricultură performantă, la digitalizare, dar și în securitate cibernetică.

„Când le vorbim întrepinderilor franțuzești despre internetul de mare viteză sau despre 5G, cine știe, în Franța, că prima țară în care Orange, societate franțuzească, a folosit pentru prima data 5G la scară largă este România, la sfârșitul lui 2019, în timp ce în Franța nu aveam nici măcar tehnologia ca să o facem?”, a adăugat François Matraire.

Un alt francez care investește la noi este Grégoire Vigroux. S-a stabilit în România de mai bine de 15 ani. A a investit în douăsprezece startup-uri și a lansat 5 companii, toate în România.

„Am venit în 2006 şi am rămas, nu am plecat niciodată. Soţia mea este româncă, am trei copiii aici în România şi toate businessurile pe care le-am fondat sunt toate în România. Mulţi români nu cred în ţara lor. Adică asta este o problemă. România este o ţară fantastică cu oameni fantastici”, a spus Grégoire Vigroux, om de afaceri.