• Un funcționar public câştigă în România cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie
  • Deși nu are cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB (9,8% anul trecut), România are cea mai mare cheltuială cu acestea ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB în 2019
  • Media europeană este de 22%

Dacă te întrebi cât câștigă un funcționar public, află că salariul mediu net în primele zece instituţii din România, după numărul de angajaţi, este de circa 7.300 lei, aproximativ 1.500 de euro. În martie, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii egale cu 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 insituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.

În comparație, media salarială în aproximativ 250 de companii multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 75 milioane de euro este de 6.700 de lei net pe lună. Salariul mediu net în România în luna martie era de aproape 3.300 de lei net, arată un studiu al Willis Tower Watson, derulat în România.

„Din studiul salarial la care participă în jur de 250 de companii multinaţionale din România, media salarială de la portar la director general ajungea la 6.700 de lei net lunar. Este interesant de observat că în aceste companii, în momentul de faţă, avem foarte multe domenii care au fost nevoite să apeleze la şomajul tehnic, urmând ca după acesta să fie nevoie să reducă din per­sonal“, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner al unei companii cu activităţi în zona de resurse umane.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Calculele făcute de Ziarul Financiar arată că angajații, în funcție de instituție, au următoarele salarii medii nete, în funcție de instituție:

Senat – aproximativ 10.000 de lei lunar, incluzând toate salariile din instituție

Camera Deputaților (în jur de 1.700 de angajați) – aproximativ 10.000 de lei lunar

Ministerul Finanţelor Publice – 6.300 de lei net, în medie

Ministerul Justiţiei – 8.000 de lei net, în medie

Ministerul Afacerilor Externe – 11.700 de lei net

MAI – 4.600 de lei net

Educaţie – 3.710 lei lunar