- Cei 7 „magnifici” din tehnologie sunt conduse de CEO care primesc compensații anuale impresionante, cum ar fi Tim Cook de la Apple, cu 63,2 milioane de dolari și Satya Nadella, de la Microsoft, cu 48,5 milioane de dolari.
- Cei „7 magnifici” reprezintă un grup de companii cu cea mai mare influență pe piața bursieră din SUA. Acest termen a devenit popular pentru a descrie un set de companii dominante, în special din sectorul tehnologic.
- Compensațiile acestor CEO sunt adesea legate de performanța companiilor.
- Averea lui Musk provine în principal din participația sa la Tesla, dar este și CEO-ul X/Twitter, Neuralink, Boring Company și SpaceX.
Cei 7 magnifici – Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta și Tesla — au o capitalizare bursieră combinată de aproape 14 trilioane de dolari. Conducerea unei astfel de firme de tehnologie vine la pachet cu un pachet salarial considerabil, scrie Business Insider.
De exemplu, compensația totală a CEO-ului Apple, Tim Cook, a fost de 63,2 milioane de dolari anul trecut, în timp ce CEO-ul Amazon, Andy Jassy, a primit doar aproximativ 1,3 milioane de dolari.
Business Insider a analizat compensațiile acestor CEO pe baza declarațiilor proxy ale companiilor, depuse la Comisia de Valori Mobiliare (SEC).
Iată detalii despre remunerațiile acestora și cine este cel mai bine plătit:
Tim Cook, CEO Apple
Compensația totală a lui Tim Cook a fost de 63,2 milioane de dolari anul trecut. Salariul său de bază anual a rămas constant la 3 milioane de dolari din 2016.
Restul compensației a inclus 46,9 milioane de dolari în premii de acțiuni, 10,7 milioane de dolari în stimulente non-acționare și 2,5 milioane de dolari în alte beneficii, precum securitatea personală și călătoriile cu private jet.
Compensația sa din 2023 a fost cu aproape 40% mai mică decât în anul precedent, când a primit 99,4 milioane de dolari, datorită votului investitorilor împotriva pachetului său salarial din 2022.
Satya Nadella, CEO Microsoft
Compensația totală a lui Satya Nadella a fost de 48,5 milioane de dolari anul trecut, în scădere cu 12% față de 54,9 milioane de dolari în 2022.
Până în decembrie, deținea 800.667 de acțiuni Microsoft, iar majoritatea remunerației sale este legată de performanța companiei.
Pachetul său salarial include 2,5 milioane de dolari în salariu de bază, 39,23 milioane de dolari în acțiuni, 6,4 milioane de dolari în stimulente non-acționare și 360.000 de dolari în alte compensații.
În cei zece ani de mandat, compensația sa totală a depășit 1 miliard de dolari.
Jensen Huang, CEO Nvidia
Jensen Huang a primit un pachet de compensație de 34,2 milioane de dolari pentru anul fiscal recent, incluzând 26,7 milioane de dolari în premii de acțiuni, 4 milioane de dolari în bonusuri și 2,5 milioane de dolari pentru alte cheltuieli.
Aceasta a reprezentat o creștere de 60% față de anul precedent, când a primit 21,35 milioane de dolari.
Raportul mediu între remunerația CEO-ului și salariul mediu al angajaților a fost de 94:1.
Mark Zuckerberg, CEO Meta
Mark Zuckerberg are un salariu simbolic de 1 dolar din 2013, dar primește milioane pentru cheltuieli de securitate și logistică.
În 2023, compensația sa totală a fost de 24,4 milioane de dolari, mai mică față de 27,1 milioane de dolari în 2022, reflectând „anul de eficiență” al Meta.
Sundar Pichai, CEO Alphabet
Compensația lui Sundar Pichai în 2023 a fost de 8,8 milioane de dolari, incluzând un salariu de 2 milioane de dolari și 6,77 milioane de dolari pentru securitate personală.
În 2022, compensația sa totală a fost aproape 226 milioane de dolari, majoritatea fiind dintr-un grant de acțiuni trienal de 218 milioane de dolari.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat că astfel de premii au fost create pentru a acoperi o perioadă de mai mulți ani pentru a recompensa performanța pe termen lung.
Andy Jassy, CEO Amazon
Compensația lui Andy Jassy pentru 2023 a fost de 1,3 milioane de dolari, incluzând un salariu de 365.000 de dolari și 992.764 de dolari pentru securitate.
Compensația sa realizată a fost de 29,2 milioane de dolari, mai mică față de 33,2 milioane de dolari în 2022. În 2021, când a preluat funcția de CEO de la Jeff Bezos, a primit 212,7 milioane de dolari în compensație totală.
Elon Musk, CEO Tesla
Compensația lui Elon Musk pentru 2023 este incertă după ce un judecător a respins pachetul său salarial de 56 miliarde de dolari.
Musk a încetat să primească un salariu de la Tesla în 2019, la cererea sa, iar pachetul său de plată se baza pe o serie de obiective stabilite în 2018, inclusiv un grant de 10 ani de 12 tranșe de opțiuni de acțiuni, vândute odată ce Tesla atinge anumite ținte.
Când fiecare țintă este atinsă, Musk primește acțiuni egale cu 1% din acțiunile în circulație la momentul grantului. Conform Tesla, toate cele 12 ținte au fost atinse până în 2023.
Averea lui Musk provine în principal din participația sa la Tesla, dar este și CEO-ul X/Twitter, Neuralink, Boring Company și SpaceX. Musk este evaluat la 188 miliarde de dolari, conform Indicelui miliardarilor Bloomberg, făcându-l a treia persoană cea mai bogată din lume.