- Salariul mediu net în comerţ a crescut de 2,5 ori într-un deceniu, la 2.800 de lei.
- Rămâne, însă, cu 17% sub media naţională.
- Comerţul este al doilea cel mai mare angajator din economie după industria uşoară.
Comerțul, al doilea cel mai mare angajator din economie după industria uşoară, număra, în prezent, circa 850.000 de salariați în urmă cu un an. Potrivit ZF, salariul mediul net lunar din comerţ a ajuns în octombrie la 2.782 de lei, cu 16% peste nivelul din 2019. Astfel, câștigul este de aproximativ două ori și jumătate mai mare decât în urmă cu un deceniu, potrivit datelor efectuate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.
Cifrele iau în calcul atât companiile din comerţul alimentar, dar şi din farma, agricultură, modă, electro-IT, mobilă sau auto. Mai mult, sunt analizaţi atât jucătorii din retail (en detail), cât şi din comerţul angro. Sursa citată mai notează că cei mai mulţi dintre angajaţii din comerţ sunt casieri şi lucrători comerciali, undeva la 80-90% din tot efectivul companiilor din domeniu.
Cum poate să difere salariul
Chiar dacă s-a menținut pe un trend ascendent an de an, salariul din comerţ rămâne sub media naţională. Spre exemplu, în octombrie 2020, diferenţa dintre acesta şi salariul mediu net pe economie a fost de 17%.
O altă particularitate a domeniului este că, în funcţie de oraş şi de angajator, câştigul din comerţ poate varia pentru aceeaşi poziţie cu 30-35%, potrivit informaţiilor din piaţă. Salariul diferă de asemenea în funcţie de experienţa angajatului şi în funcţie de raportul cerere-ofertă de muncă din oraş, conform datelor comunicate anterior de jucători. Aceste diferenţe sunt mai pregnante în cazul jucătorilor care acoperă uniform ţara, precum discounterii Lidl şi Penny Market sau lanţul de supermarketuri Profi. În Capitală, prin comparaţie, salariul mediu net este cu 30-40% mai mare decât media de la nivel naţională, mai arată sursa citată.