• 1 din 10 IMM-uri are în plan să închidă în următoarea perioadă.
  • Costurile mai mari la energie electrică şi la gaze se va traduce şi prin servicii sau bunuri mai scumpe chiar şi cu 30%.
  • Aproape jumătate dintre compa­nii au avut o creştere de 50% a factu­rilor la energie.

Creşterea preţurilor la energie și gaze pune o mare pre­siu­­ne asupra bugetelor companiilor mici, astfel că 1 din 10 IMM-uri se gân­deşte să închidă în perioada ur­mă­­toare ca urmare a efectelor crizei ener­­getice, conform unui studiu rea­li­zat de Consiliul Naţional al În­tre­prin­derilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Studiul a fost făcut pe un eşantion de 2.260 de companii, dintre care 98% au răspuns că au înregistrat creş­teri ale facturilor la energie. Peste ju­mă­tate dintre aceste compa­nii sunt mi­croîntreprinderi, adică cu până la no­­uă angajaţi. Dacă în 2021 circa 66% dintre companii aveau facturi de până în 2.500 de lei la energia elec­tri­că, rata acestora a scăzut la 40%. Însă, anul trecut rata compa­ni­ilor care aveau de pla­tă peste 30.000 lei la energia elec­trică era de doar 2% şi anul acesta a crescut la 7%.

Aproape jumătate dintre compa­nii au avut o creştere de 50% a factu­rilor la energie şi aproape 40% dintre firme au avut aceeaşi creştere a factu­rilor la gaze.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Presiunea pusă pe bugetele com­pa­niilor de creşterea preţurilor la energie se va traduce într-un preţ mai mare pe care va trebui să îl plătească consumatorul final. Mai exact, circa 42% dintre IMM-uri au spus că vor creşte preţurile finale între 10% şi 30%, iar aproape 20% vor creşte cu mai puţin de 10%, pe când 20% nu vor creşte deloc.

Totodată, 76% dintre companiile participante la studiu au spus că vor reduce sau amâna investiţiile viitoare, iar 44% vor diminua activitatea firmei. Aceste efecte se vor resimţi şi asupra angajaţilor având în vedere că aproape jumătate dintre antreprenorii participanţi la studiu au în plan să disponibilizeze până la nouă angajaţi, însă aproape 40% dintre companii nu vor renunţa la forţa de muncă.

Circa 78% dintre antreprenori sunt de părere că principala măsură pentru diminuarea impactului resimţit este reglementarea pieţei pe întreg lanţul energetic (producător – distribuitor – furnizor) şi stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15%. Cu toate acestea, 64% sunt de părere că statul ar trebui să adopte măsuri de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie de către întreprinzători, inclusiv finanţarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

„Noi avem o propunere de program concret astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii să devină atât producători, cât şi consumatori, acel concept numit prosumer, adică producţia de energie pentru consumul propriu. Sursa acestui program poate fi reprezentată de Fondul de Modernizare, în care România are la dispoziţie câteva miliarde de euro pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii, economia şi societatea în această perioadă dificilă. în opinia noastră, un buget consistent în acest program ar trebui să fie undeva la 800 mil. euro – 1 miliard euro, să aibă 4-5.000 de beneficiari, întreprinderi mici şi mijlocii, să fie susţinute toate domeniile de activitate, bineînţeles cu un punctaj suplimentar pentru producţie, al doilea pentru servicii şi următorul pentru comerţ. Mecanismul de acordare să fie pentru producţia de 400 kW pentru consum propriu, achiziţia de echipamente, montaj, documente, consultanţă, garanţie, contragaranţie etc. Valorea maximă a fiecărui proiect să fie de 300.000 euro. Pentru o producţie de 400 kW, costul e de 300.000 euro, dintre care 200.000 euro să vină din Fondul de Modernizare, iar 100.000 euro sa fie asiguraţi de întreprinzător, cu posibilitatea unui împrumut garantat de către stat“, spune Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

El precizează faptul că un astfel de program trebuie pus imediat în aplicare pentru a veni în sprijinul micilor întreprinzători pentru a ajunge independenţi energetic.