• Imediat după alegerile din SUA, se va vedea o exuberanţă pe bursele din întreaga lume
  • Dacă iese Biden, se va resimiţi în România o presiune mare pe leu, dar nu peste inflaţie
  • Trump va fi concentrat doar pe economia americană, cu o viziune pro-business

Şi pentru economia României alegerile din SUA sunt importante. Cum? Dacă te uiţi pe motto-urile de campanie a celor doi candidaţi ai deja jumătate din raspuns.

Tabăra Trump vrea să câştige în stil mare şi e concentrată doar pe America. Cealaltă tabără are un motto mai soft, care vrea să regăsească sufletul Americii. Adică mai deschisă către colaborări cu alte state.

O economie Trump e locală, interesată să protejeze job-urile. Prin dobânzi foarte mici şi o apreciere a cursului valutar. Asta pentru că nu e interesată prea mult să exporte, iar marile companii de tehnologie sunt un adevărat combustibil pentru SUA. A doua tabără va veni cu un pachet de sprjin economic, mai ales pentru omul de rând. Iar asta înseamnă presiuni şi dobânzi mai mari pe dolar.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În primă fază va fi exuberanţă pe bursieră, indiferent cine va câştiga. Dar din primăvară va fi o altă economie în care operăm. Pentru că medical, criza va rămâne şi atunci trecem în realitatea economică. Deocamdată, suntem într-o realitate politică”, a spus, pentru Alpeh News, analistul financiar Adrian Mitroi.

Presiunea pe România va fi în orice combinaţie. O să vedeţi imediat după alegeri o exuberanţă. Economiile puternice, gen economia Chinei şi a Americii, vor fi cele care vor da trendul. Iar trendul noi îl vom lua aici cu presiune, cred eu, în continuare pe leu. Presiunea asta va fi de neoprit”, a adăugat analistul.

Văd, cel puţin în varianta celelalte administraţii, nu Trump, văd o presiune care vine dinspre dolar şi văd nişte dobânzi mai mari pe leu”, a mai spus Adrian Mitroi.

Dacă administrațiia Trump a fost foarte prietenoasă cu America corporatistă, administraţia Biden are o altă atitudine. Nu-i place nimănui o taxă şi un impozit mai mare. Modelul va fi copiat şi de către noi. Nu avem de unde extrage acum combustibil economic decât prin taxe mai mari, dobânzi mai mici, mai jos nu putem merge, şi copiem modelul american”, a conchis el.