• Banca centrală a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023 la 7,5%, de la 7,1% cât estima anterior.
  • În 2024, preţurile locuinţelor s-ar putea majora cu până la 15% în funcţie de zonă dar şi de dotări.
  • Guvernatorul BNR a subliniat că anul acesta este exclusă scăderea dobânzilor. În acelaşi timp, el a explicat că ratele de dobândă trebuie să rămână la un nivel înalt.

La începutul anului 2023, se spunea că vine criza imobiliară și că vor fi scăderi de preț. După cum bine observi nu au avut loc aceste scăderi de preț așteptate. În 2024, preţurile locuinţelor s-ar putea majora cu până la 15% în funcţie de zonă dar şi de dotări. Dar ce se va întâmpla cu creditele în anul viitor?

Banca centrală a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023 la 7,5%, de la 7,1% cât estima anterior.

„Dobânzile vor rămâne mai mult sau mai puțin la același nivel. Fluctuațiile sunt foarte, foarte, foarte mici, nesemnificative pentru rata la credit. Nu știm încă cum va arăta trimestrul doi din punct de vedere al costurilor creditelor. Noi însă pariem pentru o revenire la prețuri mai mici începând cu luna iulie”, spune Doru Iliescu, broker de credite.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
MĂNÂNCI MAI PUȚIN, TRĂIEȘTI MAI MULT?

Guvernatorul BNR a subliniat că anul acesta este exclusă scăderea dobânzilor. În acelaşi timp, el a explicat că ratele de dobândă trebuie să rămână la un nivel înalt, fapt pe care l-a sesizat şi în zona euro, iar o posibilă începere a scăderii dobânzilor va veni în măsura în care se observă în mod clar că inflaţia se duce în jos, sub dobânda de politică monetară.

„Prețurile creditelor sunt într-o fază de platou, ceea ce e ceva mai bine decât dacă am fi văzut o evoluție în dinți de fierăstrău, cu suiș coborâș rapid, pentru că atunci când lucrurile se sedimentează în această fază de platou, după care încep să scadă, rămân acolo cel puțin pentru o perioadă de timp. Acum nu vreau să iau în calcul și alte evenimente externe care ar putea să afecteze economiile. Mă rog, nu sunt un specialist în geo-politic.”, a mai spus Doru Iliescu.

Citește și: