• Piața construcțiilor rezidențiale a avut un declin de 41% în primele 2 luni ale anului
  • Cauzele sunt costurile ridicate de finanțare și durata lungă de aprobare a proiectelor
  • Interesul cumpărătorilor pentru apartamentele de vânzare a crescut cu 56% față de anul trecut
  • În București, prețul pentru apartamentele noi a crescut cu 13%, iar pentru cele vechi cu 9%
  • Prețul apartamentelor de vânzare a crescut cu 11% față de luna martie a anului trecut


Piața construcțiilor rezidențiale are un declin de 41% în primele două luni ale anului, într-o piață care a scăzut, per total, cu 11%. Care sunt cauzele? Costurile mari cu finanțarea și durata mare de aprobare a proiectelor, spune Răzvan Pârvulescu, de la BTD Construct, pentru ZF.
În ceea ce privește costul imobiliarelor, experții spun că în momentul de față avem cele mai ridicate prețuri, în special în marile orașe din țară. În București spre exemplu, prețurile de vânzare au crescut cu până la 13% în ultimele luni.

,,Vedem pe piața construcțiilor rezidențiale un declin de 41% în primele 2 luni ale anului, în principal din cauza scăderii de finanțare pentru marii antreprenori. Ca și sfat al meu pentru cumpărătorul final este că atât timp cât își permite și are o nevoie cu adevărat de a cumpăra, atunci este un moment oportun. De asemenea, pentru cei care nu se îndatorează prea mult și doresc să facă o investiție, cred în continuare că zona de real estate este una destul de bună în următorii ani, cu creșteri. Dar pentru cei care nu au o stabilitate și o predictibilitate pentru viitorul lor, cred că nu este cel mai bun moment de a cumpăra” a declarat la Aleph News, Alexandru Ispir, expert imobiliar.

Care sunt factorii care influențează scăderea drastică a construcției și vânzării proprietăților?

,,Întotdeauna am spus, prețul de vânzare nu înseamnă doar cost plus profit. Înseamnă cost plus profit, plus oportunitate. În momentul în care noi avem din ce în ce mai puține proiecte imobiliare începute și aici mă refer la rezodențial, iar cererea rămâne constantă mai ale în marile orașe care atrag populație prin ceea ce oferă, aceste vor fi vândute și un pic speculativ. Cererea e mare, oferta e mică, prețul crește. Din păcate, nu vedem însă nicio îmbunătățire a acestui lucru, constructorii se plâng și ei și așa cum noi am mai spus de atâtea ori, prin blocajul apărut la autorități în ceea ce privește emiterea aurorizațiilor de construire, nu înseamnă că împiedicăm doar dezvoltatorul imobiliar să realizeze profituri, ci afectăm o grămadă de industrii” a declarat în cadrul Aleph News, Antoanelei Comșa, expert impobiliar.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și