• Valorile monedelor străine se schimbă în mod constant una față de cealaltă.
  • Creșterea dolarului afectează aproape pe toată lumea, chiar și pe cei care nu vor părăsi niciodată granițele SUA.
  • După ce a crescut din nou vineri, dolarul se află aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Valoarea pe care o are dolarul american a fost în creștere de mai bine de un an față de orice, de la lira sterlină britanică de peste Atlantic până la won sud-coreean de peste Pacific.

După ce a crescut din nou vineri, dolarul se află aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii față de un indice cheie care măsoară șase monede importante, inclusiv euro și yenul japonez. Mulți investitori profesioniști nu se așteaptă ca acesta să se relaxeze prea curând. Creșterea dolarului afectează aproape pe toată lumea, chiar și pe cei care nu vor părăsi niciodată granițele SUA.

CE ÎNSEAMNĂ SĂ SPUI CĂ DOLARUL ESTE MAI PUTERNIC?

În esență, că un dolar poate cumpăra mai mult dintr-o altă monedă decât putea cumpăra înainte.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Luați în considerare yenul japonez. În urmă cu un an, cu 1 dolar se puteau cumpăra puțin mai puțin de 110 yeni. Acum, poate cumpăra 143. Este cu aproximativ 30% mai mult și este una dintre cele mai mari mișcări pe care le-a făcut dolarul american față de o altă monedă.

Valoarea dolarului american a fost în creștere de mai bine de un an față de orice, de la lira sterlină britanică de peste Atlantic până la won sud-coreean de peste Pacific.

După ce a crescut din nou vineri, dolarul se află aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii față de un indice cheie care măsoară șase monede importante, inclusiv euro și yenul japonez. Mulți investitori profesioniști nu se așteaptă ca acesta să se relaxeze prea curând.

Creșterea dolarului afectează aproape pe toată lumea, chiar și pe cei care nu vor părăsi niciodată granițele SUA. Iată o privire asupra a ceea ce determină creșterea dolarului american și ce poate însemna pentru investitori și gospodării:

DE CE CREȘTE DOLARUL?

Pentru că economia americană merge mai bine decât altele. Chiar dacă inflația este ridicată, piața americană a locurilor de muncă a rămas remarcabil de solidă. Iar alte domenii ale economiei, cum ar fi sectorul serviciilor, au fost rezistente.

Acest lucru a ajutat la compensarea îngrijorărilor legate de încetinirea industriei imobiliare și de alte părți ale economiei care se descurcă cel mai bine atunci când ratele dobânzilor sunt scăzute. Acest lucru, la rândul său, i-a determinat pe comercianți să se aștepte ca Rezerva Federală să își respecte promisiunea de a continua să majoreze drastic ratele dobânzilor și să le mențină o vreme, în speranța de a reduce cea mai gravă inflație din ultimii 40 de ani.

Astfel de așteptări au ajutat randamentul unui titlu de Trezorerie pe 10 ani să se dubleze, ajungând la 3,44%, de la aproximativ 1,33% în urmă cu un an. Valorile monedelor străine se schimbă în mod constant una față de cealaltă, deoarece băncile, întreprinderile și comercianții le cumpără și le vând în fusurile orare din întreaga lume.

Indicele dolarului american, care măsoară dolarul în raport cu euro, yenul și alte valute importante, a urcat cu peste 14% în acest an. Câștigul pare și mai impresionant în comparație cu alte investiții, dintre care majoritatea au avut un an dezastruos. Acțiunile americane au scăzut cu peste 19%, bitcoin s-a înjumătățit, iar aurul a pierdut mai mult de 7%.