- Un grup de cercetători din Singapore au creat un sistem de ferestre cu noise cancelling.
- Ideea i-a venit unuia dintre cercetători care locuiește în Singapore și a fost deranjat toată viața de zgomotul orașului.
- Proiectul se află încă în faza de prototip, dar este un punct de pornire pentru un sistem complex care ar putea face viața oamenilor mai liniștită.
Cercetătorii din Singapore s-au gândit la verile calde în care ai vrea să stai cu fereastra deschisă, dar zgomotul de afară este deranjant, așa că au inventat un sistem de fereastre cu noise cancelling, relatează The New York Times.
Specialiștii au creat un dispozitiv care se poate monta în structura ferestrei, astfel zgomotul este redus cu 10 decibeli.
„Am crescut în Singapore. Este un orășel micuț, dar foarte zgomotos, așa că mi-am dorit cumva să rezolv această problemă”, spune Bhan Lam, unul dintre cercetătorii care au lucrat la proiect.
Prototipul nu este încă funcțional în lumea reală, însă ar putea fi un punct de pornire pentru dezvoltarea unor tehnologii de acest fel.
Echipa a extins proiectul pentru o cameră întreagă
Specialiștii au montat 24 de difuzoare mici într-o fereastră, acestea având rolul de a neutraliza sunetul care vine din exterior.
„În locuri ca Singapore, ne dorim să ținem ferestrele deschise pe cât de mult posibil”, explică Doctorul Lam.
Motivul?
Vor să reducă pe cât posibil utilizarea aerului condiționat care ar putea afecta sănătatea oamenilor, din cauza emisiilor ridicate de dioxid de carbon.
Cum funcționează sistemul
Există un microfon în afara ferestrei care detectează undele de sunet ce se repetă. Acestea sunt înregistrate de un computer care descifrează frecvența necesară, pentru ca mai apoi sunetele să fie neutralizate cu ajutorul difuzoarelor din cadrul ferestrei.
Difuzoare emit un fel de anti-unde care opresc sunetele ce vin din exterior, iar cel care se află în cameră se bucură de liniște.
„Senzația pe care o ai atunci când stai într-o cameră care are un astfel de sistem de ferestre este ca atunci când activezi funcția de anulare a zgomotului de pe niște căști”, a explicat Lam.
Care sunt limitările proiectului
Din nefericire, vocile oamenilor nu pot fi anulate de acest sistem de ferestre. Alte sunete pe care sistemul nu le poate anula sunt următoarele: pocnitorile, claxoanele mașinilor, sau sunetele metalice provenite din simple lovituri.
Motivul pentru care există aceste limitări este dimensiunea difuzoarelor: ar fi nevoie de niște difuzoare mai mari pentru ca sunetele de acest tip să poată fi anulate.
Dezavantajul unor difuzoare mai mari ar fi faptul că nu te poți bucura de priveliștea de pe fereastră, iar aerisirea camerei nu s-ar mai produce în mod eficient.
Singura soluție ar fi ca producătorii de ferestre să construiască unele mai mari sau cercetătorii să lucreze la performanța oferită de difuzoarele mici.
- Trump are arma care poate nimici armata rusă. Ce se știe despre racheta de ultimă generație
- Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
- Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
- România se pregătește să adere la Schengen. Ce beneficii economice va aduce
- A avut loc o explozie în apropierea ambasadei SUA din Londra. Ce pachet suspect a fost găsit