• Cererile pentru muncitori din Asia au crescut cu 30% față de anul trecut
  • Muncitorii contract pe doi ani și salarii care încep de la 400 de dolari
  • Procesul de recrutare și angajare durează până la 4 luni

Ai tot auzit că sunt probleme cu forța de muncă, mai ales în domeniul HoReCa. Una dintre soluții o reprezintă muncitorii aduși din străinătate.

Florentina Parfene are mai multe locații de autoservire în București, a apelat la o firmă de recrutare, iar din octombrie, anul trecut, a angajat doi muncitori din Sri Lanka pe post de bucătari și urmează să mai aducă.

„În momentul de față și în celelate locații avem anunțuri de angajare și nu prezintă interes. S-au reprofilat pe alte joburi, de la bucătar, la taximetrist. În perioada de vară, sunt tentați să meargă și pe litoral. Noi le asigurăm cazare, masă, salariu. Sunt discreți, punctuali și suntem siguri că a doua zi îi găsim la serviciu”, a explicat Florentina.

Yosef Peisakh, managerul general al firmei de recrutări Work From Asia, spune că cererea pentru mâna de lucru în sectorul HoReCa a crescut cu 30% față de anul trecut.

Proprietarii de hoteluri, restaurante sau baruri sunt disperați mai ales că a început sezonul cald. Pentru ei aceasta nu este o opțiune, procesul de recrutare durează între trei și patru luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„În primă fază punem la dispoziție CV, interviu video, probe, demonstrații. Se face selecția finală și abia după aceea procesarea actelor. Contractele se fac pe o perioadă de minimum doi ani, iar salariile sunt în funcție de țara de proveniență. Pleacă de la 400 dolari, 1.600 de lei, iar pentru cei calificați ajunge la 3-4.000 de lei”, a spus managerul.

Numărul muncitorilor străini care lucrează la noi în țară a crescut față de anul trecut. Cei mai mulți sunt din Asia, peste 10.000, iar apoi urmează Turcia, cu aproape 6.000.