- Localurile din capitală, afaceri anuale de 5 miliarde lei
- Din cauza crizei, cifra de afaceri a HoReCa a scăzut cu 80%
- Înainte de criză, HoReCa avea 40.000 de societăți comerciale
- 30% din vânzările totale sunt făcute în Capitală
Ping-pong pe mesele restaurantelor, dar pe banii noștri, strigă oamenii din HoReca. Deciziile autorităţilor cu privire la redeschiderea restaurantelor se schimbă de la o zi la altă. Oficial, localurile au primit ok-ul pentru a redeschide la interior.
Advertisment
Dacă redeschid mâine la 8 dimineața se pot bucura pentru fix cinci ore. Ultima decizie spune că depășirea pragului de 3 îmbolnăviri la mie înseamnă automat reînchidere. Astăzi, Bucureștiul a depășit 2.80, iar dacă trendul de creștere va rămâne, ora 13 ar putea marca trecerea pragului. Chiar dacă teoretic pot redeschide, patronii spun că n-au de gând să o facă. E valabil în Capitală, dar și la Iași și Timișoara.
Ionuț Melintescu, director restaurant: „HoReCa acum este jucăria statului! Azi te închide, mâine te deschide, poimâine iar te închide…Nu avem cum să deschidem pentru 30% din capacitate înseamnă faliment, nu ai cum să-ţi acoperi nici cheltuielile cu angajaţii. Stocurile a trebuit să le donăm… Le-am donat angajaţilor. Angajaţilor care au intrat în şomaj tehnic pentru că ei chiar îşi pun problema zilei de mâine.”
Recomandări
În Iaşi, localurile vor funcţiona la 30% capacitate.
Alex Bodea, proprietar Taverna Racilor: „Nu o să ajungem niciodată la încasările care ne asigură break even ponit-ul. Am organizat în bucătărie o zonă care se ocupă strict cu partea de livrări. La 30% din capacitate voi fi nevoit să reduc personalul cu 70%, mă refer la concedieri.”
Radu Benea a investit 3 milioane euro într-o locaţie. Are două săli, cu o capacitate totală de 660 de locuri. Acum a anulat 15 nunţi, botezuri şi aniversări.
Radu Benea, manager Venue: „Am renovat din nou, am pregătit locaţia pentru evenimentele care urmau, mochetă nouă, ecrane Led, bucătărie din nou reechipată…”
Partenerii noștri