• Localurile din capitală, afaceri anuale de 5 miliarde lei
  • Din cauza crizei, cifra de afaceri a HoReCa a scăzut cu 80%
  • Înainte de criză, HoReCa avea 40.000 de societăți comerciale
  • 30% din vânzările totale sunt făcute în Capitală

Ping-pong pe mesele restaurantelor, dar pe banii noștri, strigă oamenii din HoReca. Deciziile autorităţilor cu privire la redeschiderea restaurantelor se schimbă de la o zi la altă. Oficial, localurile au primit ok-ul pentru a redeschide la interior.

Dacă redeschid mâine la 8 dimineața se pot bucura pentru fix cinci ore. Ultima decizie spune că depășirea pragului de 3 îmbolnăviri la mie înseamnă automat reînchidere. Astăzi, Bucureștiul a depășit 2.80, iar dacă trendul de creștere va rămâne, ora 13 ar putea marca trecerea pragului. Chiar dacă teoretic pot redeschide, patronii spun că n-au de gând să o facă. E valabil în Capitală, dar și la Iași și Timișoara.

Ionuț Melintescu, director restaurant: „HoReCa acum este jucăria statului! Azi te închide, mâine te deschide, poimâine iar te închide…Nu avem cum să deschidem pentru 30% din capacitate înseamnă faliment, nu ai cum să-ţi acoperi nici cheltuielile cu angajaţii. Stocurile a trebuit să le donăm… Le-am donat angajaţilor. Angajaţilor care au intrat în şomaj tehnic pentru că ei chiar îşi pun problema zilei de mâine.”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

În Iaşi, localurile vor funcţiona la 30% capacitate.

Alex Bodea, proprietar Taverna Racilor: „Nu o să ajungem niciodată la încasările care ne asigură break even ponit-ul. Am organizat în bucătărie o zonă care se ocupă strict cu partea de livrări. La 30% din capacitate voi fi nevoit să reduc personalul cu 70%, mă refer la concedieri.”

Radu Benea a investit 3 milioane euro într-o locaţie. Are două săli, cu o capacitate totală de 660 de locuri. Acum a anulat 15 nunţi, botezuri şi aniversări.

Radu Benea, manager Venue: „Am renovat din nou, am pregătit locaţia pentru evenimentele care urmau, mochetă nouă, ecrane Led, bucătărie din nou reechipată…”