• Oficialii din China au anunțat alocarea a 81 de miliarde de yuani pentru programul de comercializare a bunurilor de consum.
  • Deși programele guvernamentale au avut un impact pozitiv, economiștii exprimă anumite îngrijorări.
  • Măsurile ar putea să nu fie suficiente pentru a stimula semnificativ consumul.

Guvernul din China a extins o listă de produse pe care oamenii le pot comercializa pentru a obține o reducere de până la 20% la bunurile noi, în timp ce țara încearcă să își stimuleze economia în declin, scrie BBC.

Lista include acum produse precum cuptoare cu microunde, mașini de spălat vase, fierbătoare de orez și purificatoare de apă. Sistemele de comercializare susținute de stat acopereau deja televizoarele, telefoanele, tabletele și ceasurile inteligente, precum și vehiculele electrice și hibride.

A doua cea mai mare economie a lumii s-a confruntat cu mai multe provocări, inclusiv o cerere slabă din partea consumatorilor și o criză imobiliară tot mai profundă. Miercuri, oficialii au declarat că 81 de miliarde de yuani (11 miliarde de dolari) au fost alocați în acest an pentru programul de comercializare a bunurilor de consum. Principalul organism de planificare economică al Chinei a declarat că programele, care au fost lansate în martie, au produs deja „efecte vizibile”.

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Potrivit Ministerului Comerțului din această țară, politicile au stimulat vânzările de produse importante, cum ar fi electrocasnicele și automobilele. Însă unii economiști s-au întrebat dacă programele vor fi suficiente pentru a crește semnificativ consumul. „Abordarea a avut un succes mixt până în prezent”, a declarat Harry Murphy Cruise, șef al departamentului economic pentru China la Moody’s Analytics.

În ultimele luni, China a intensificat măsurile de sprijinire a economiei interne, în timp ce exportatorii țării se confruntă cu provocări tot mai mari.

În decembrie, o reuniune importantă a liderilor chinezi a subliniat necesitatea unor eforturi „energice” pentru a stimula cheltuielile de consum. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce președintele ales Donald Trump, care urmează să revină la Casa Albă în această lună, a amenințat că va impune un tarif de 60% asupra produselor fabricate în China.

China urmează să anunțe săptămâna viitoare cifrele privind creșterea economică pentru 2024, pe care Beijingul a declarat că se așteaptă să fie de aproximativ 5%.

Citește și