China prezintă o serie de măsuri pentru a stimula economia. Cum arată planul

Banca Centrală a Chinei a prezentat un pachet major de măsuri menite să revigoreze economia în declin a țării. Guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Pan Gongsheng, a anunțat că intenționează să reducă costurile de împrumut și să permită băncilor să își crească creditarea, scrie BBC.

Măsura vine după ce, în ultimele luni, o serie de date dezamăgitoare au sporit așteptările ca a doua cea mai mare economie a lumii să nu își atingă obiectivul de creștere de 5% în acest an.

Piețele bursiere din Asia au crescut după anunțul lui Pan. Luând cuvântul în cadrul unei conferințe de presă rare, alături de oficiali de la alte două autorități de reglementare financiară, Pan a declarat că Banca Centrală va reduce cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă – cunoscută sub denumirea de ratele rezervelor minime obligatorii (RRR).

RRR va fi redus inițial cu o jumătate de punct procentual, într-o mișcare care se așteaptă să elibereze aproximativ 1 trilion de yuani (142 miliarde de dolari; 106 miliarde de lire sterline).

Pan a adăugat că o altă reducere ar putea fi efectuată mai târziu în cursul anului. Alte măsuri menite să stimuleze piața imobiliară din China, afectată de criză, includ reducerea ratelor dobânzilor pentru creditele ipotecare existente și scăderea la 15% a avansului minim pentru toate tipurile de locuințe.

Industria imobiliară a țării se confruntă cu o recesiune puternică din 2021. Mai mulți dezvoltatori s-au prăbușit, lăsând un număr mare de case nevândute și proiecte de construcție neterminate.

Noile măsuri de stimulare economică ale PBOC vin la doar câteva zile după ce Rezerva Federală a SUA a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de patru ani, cu o reducere mai mare decât de obicei. Vestea a dus la creșterea prețurilor acțiunilor, principalii indici bursieri din Shanghai și Hong Kong încheind ziua cu o creștere de peste 4%.

Exit mobile version