• Analiștii spun că renumirea lui Yi Gang este menită să stimuleze încrederea pieței, în condițiile în care China se confruntă cu provocări puternice pe plan intern și extern.
  • Cea mai semnificativă schimbare în cadrul sesiunii anuale în curs a Congresului Național al Poporului a fost promovarea sâmbătă în funcția de premier a lui Li Qiang.
  • Xi a instalat aliați în roluri cheie în cadrul unei remanieri guvernamentale de amploare.

China și-a menținut în funcție guvernatorul băncii centrale și ministrul de finanțe, într-o mișcare neașteptată pe care analiștii au descris-o ca fiind o încercare de a liniști piețele și investitorii, în timp ce țara se concentrează pe combaterea dificultăților economice.

Yi Gang, în vârstă de 65 de ani, a fost aprobat duminică de către parlamentul chinez, care a dat votul de cauciuc, pentru a rămâne guvernator al Băncii Populare a Chinei (PBOC), iar Liu Kun, în vârstă de 66 de ani, pentru a rămâne în funcția de ministru de finanțe. Guvernul a trimis un semnal pozitiv pieței prin menținerea acestor experți financiari de rang înalt în cabinet”, a declarat Zhang Zhiwei, economist șef la Pinpoint Asset Management.

Perspectivele economice globale sunt dificile. Continuitatea și stabilitatea la conducerea afacerilor economice și financiare sunt utile pentru a stimula încrederea pieței”, a spus Zhang.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Cea mai semnificativă schimbare în cadrul sesiunii anuale în curs a Congresului Național al Poporului a fost promovarea sâmbătă în funcția de premier a lui Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, un vechi confident al președintelui Xi Jinping. Fostul șef al Partidului Comunist din Shanghai preia un rol însărcinat cu gestionarea economiei, înlocuindu-l pe Li Keqiang, 67 de ani, care a demisionat după două mandate de cinci ani.

Xi a instalat aliați în roluri cheie în cadrul unei remanieri guvernamentale de amploare, în timp ce începe un al treilea mandat de cinci ani ca președinte, care va sparge orice normă. Yi, educat în Statele Unite și numit guvernator al PBOC în 2018, era de așteptat să se retragă după ce a fost lăsat în afara Comitetului Central al Partidului Comunist de guvernământ în timpul congresului partidului, care are loc o dată la cinci ani, în octombrie.

Surse declaraseră luna trecută agenției de știri Reuters că Zhu Hexin, președintele conglomeratului financiar de stat CITIC Group Corp, ar urma probabil să îi succeadă lui Yi la conducerea băncii centrale.
Numirile „indică faptul că guvernul a pus profesionalismul, managementul și arta reglajului fin pe primul plan atunci când vine vorba de alegerea guvernatorului băncii centrale și a ministrului de finanțe, întrucât posturile de la conducerea departamentelor economice de bază necesită o abilitate profesională extraordinară”, a declarat Sun Fei, un economist.

Principalii consilieri din China, Ding Xuexiang și He Lifeng, precum și fostul primar al orașului Tianjin, Zhang Guoqing, și fostul secretar de partid din provincia Shaanxi, Liu Guozhong, au fost, de asemenea, numiți vicepremieri.