- Proprietarul Pro TV a murit după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit în Alaska
- Petr Kellner a fost cel mai bogat om din Republica Cehă
- Potrivit Forbes, Kellner avea o avere de 17,5 miliarde de dolari
Kellner a fost considerat cel mai puternic afacerist din Europa Centrala si de Est de dupa 1989. A fost cel mai bogat om din Cehia, fondator și acționar majoritar (98,93%) al Grupului PPF. Kellner avea o avere netă estimată de 15 miliarde de dolari, potrivit ultimului top Forbes, unde se plasa pe locul 68.
În 2019, PPF a cumparat Central Media Enterprise (CME) din care face parte si Pro TV pentru 2.1 miliarde de dolari.
Petr Kellner, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Facultatea de Arte și Știință de la Universitatea Economică din Praga. Înainte de 1989, Kellner a fost șef de producție Studiourile Barrandov. Dă prima lovitură 1990 când PPF cumpara cu vouchere de privatizare cea mai mare companie de asigurări din Cehia. După 2000, averea îi crește exponențial de la 1 miliard la 20 de miliarde de dolari, in principal din afacerea cu credite de consum în Rusia și în China.
Resursele financiare uriașe pentru Europa Centrala și de Est i-au permis să-si extindă afacerile în servicii financiare, banking, telekom, media, real estate.
Multă vreme, a fost prototipul miliardarului fără chip. De la momentul in care puterea i-a fost necontestată, imaginea lui publică, împinsă de un PR sofisticat, a devenit tot mai vizibilă.
Achiziția CME în 2019 a fost contestată în media din Cehia și cea internațională. Senatorul republican Marco Rubio a cerut Congresului american investigarea tranzactiei, sustinind ca este o predare a celui mai important grup media american din Europa către un oligarh cu legaturi și obligații majore fața de Rusia si China. Kellner a negat acest lucru așa cum a negat ca are obligații față de cei care l-au ajutat să-și multiplice spectaculos averea.
Kellner controla active majore în Cehia, majoritatea canalelor media (direct sau indirect) și o parte importantă din clasa politică.
PPF a avut primele tangenţe cu România în 2006, când fondul de investiţii a încercat să preia Romexterra, viitoarea Patria Bank. Cehii ajunseseră la o participaţie de 20% din acţiunile băncii, însă au pierdut lupta pentru Romexterra în favoarea ungurilor de la MKB.
Ulterior, Petr Kellner s-a reorientat către piaţa asigurărilor din România şi a cumpărat compania RAI Asigurări de la Daniel Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Petr Kellner a avut legături în România şi cu omul de afaceri Ovidiu Tender.
În 2007, PPF a preluat compania de asigurări Ardaf de la Tender. Aceasta a fuzionat, în 2011, cu Generali, iar cehii au cedat italienilor iniţial o parte din acţiuni. La final de 2014 ai ieșit complet de pe piaţa românească de asigurări.
Kellner a intrat cu o ofertă şi în procesul de vânzare a activelor din Europa de Est ale SABMiller. Procesul a fost câştigat de japonezii de la Asahi, care au plătit 7,3 miliarde de euro. Dacă ar fi câştigat, Kellner ar fi devenit proprietarul Ursus Breweries, liderul pieţei locale de bere.
Petr Kellner are afaceri şi în prezent în România, în principal în domeniul imobiliar, el a cumpărat sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti. De asemenea, miliardarul deține zeci de mii de hectare de teren în Transilvania.
Fiica sa, Anna Kellnerová, este prietena lui Daniel Kretinsky, alt miliardar ceh cu afaceri în România, unde a cumpărat postul de radio Europa FM.