- Despre activitatea şi responsabilităţile exacte ale acestei instituţii nu sunt informaţii publice, iar Ziarul Financiar a obţinut de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene detalii despre departamentul în cauză.
- DGMMR este responsabilă pentru tot ce ţine de supravegherea şi dirijarea implementării PNRR în România.
- În acest moment în conturile României, nu este clar dacă la Trezorerie sau la ministere, se află 3,8 mld. de euro, prefinanţarea din PNRR.
Direcţia Generală Management Mecanism de Redresare şi Rezilienţă (DGMMRR) conduce de la centru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în România.
♦ O direcţie din Ministerul Fondurilor Europene coordonează punerea în practică a PNRR în România.
Direcţia Generală Management Mecanism de Redresare şi Rezilienţă (DGMMRR) conduce de la centru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în România. Despre activitatea şi responsabilităţile exacte ale acestei instituţii nu sunt informaţii publice, iar Ziarul Financiar a obţinut de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) detalii despre departamentul în cauză.
Astfel, potrivit MIPE, în a cărui subordine se află, direcţia are în sarcină tot ce ţine de monitorizarea atingerii ţintelor şi jaloanelor, toată comunicarea cu Comisia Europeană pe tema PNRR, activităţi de control şi prevenţie pentru implementarea PNRR şi control la faţa locului pentru implementarea proiectelor de investiţii.
„DG MMRR este structura prin care MIPE îndeplineşte atribuţiile generale şi specifice rezultate din calitatea de coordonator naţional pentru elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea şi controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”.
DCMMR, responsabilă pentru dirijarea PNRR
Cu alte cuvinte, DGMMR este responsabilă pentru tot ce ţine de supravegherea şi dirijarea implementării PNRR în România, inclusiv de mersul pe teren pentru a vedea în ce stadiu se află proiectele de investiţii contractate prin PNRR. Începând cu 30 iunie, directorul general al DGMMRR este Ancuţa Condurache, care a fost numită temporar în funcţie, după demisia Ramonei Moldovan, din motive personale.
În vârstă de 53 de ani, Ancuţa Condurache este de formare matematician şi inginer, potrivit CV-ul său primit de ZF de la MIPE. Activează în domeniul fondurilor europene din 2006 şi înainte a fost profesoară de matematică. Are şi un master obţinut la Politehnică în domeniul ingineriei aerospaţiale.
Din CV-ul său de 17 pagini – recruiterii spun că un CV nu ar trebui să aibă mai mult de două pagini – circa 10 pagini conţin cursuri sau diverse certificări de la mai multe instituţii, printre care Banca Europeană de Investiţii sau diferite ministere din România. Este vorbitoare de limba engleză şi franceză.
„Începând din 2006, Ancuţa Condurache activează şi se perfecţionează profesional, în mod permanent, în domeniul gestionării fondurilor structurale şi de coeziune. Parcursul profesional al Ancuţei Condurache, atât în funcţii de conducere, cât şi de execuţie este determinant pentru fazele decisive de programare şi monitorizare a programelor finanţate din fonduri europene”, au mai transmis reprezentanţii MIPE.