• Deficitul bugetar a ajuns după primele zece luni la 74,04 miliarde lei, comparativ cu 28 mld. lei în perioada similară a anului trecut
  • Suma reprezintă 7% din PIB
  • Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe

Deficitul bugetar a ajuns după primele zece luni la 74,04 miliarde lei, adică 7% din PIB, a declarat joi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Din suma totală, 40,7 miliarde lei, adică 3,88% din PIB, reprezintă sumele care au fost lăsate în economie prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

”Dacă nu aveam cheltuieli excepţionale cauzate de pandemie, în 2020 aveam un deficit bugetar de circa 3% din PIB”.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Cîţu a mai spus că în octombrie, veniturile din TVA au fost cele mai mari încasate vreodată într-o lună, de 8,5 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 263,48 mld lei în primele zece luni ale anului 2020, cu un avans de 0,9% peste de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o creştere de 0,5 puncte procentuale, determinată cu precădere de dinamica veniturilor din fonduri europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 337,52 mld lei au crescut în termeni nominali cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 4,77 puncte procentuale la 32,1% din PIB în 2020.

În primele 10 luni ale anului trecut, deficitul bugetar s-a situat la 28,83 miliarde lei, 2,8% din PIB.