• Clasamentul producătorilor de mașini s-a modificat. Toyota ocupă primul loc al topului.
  • Primele 20 de companii din top și-au majorat volumul vânzărilor față de valorile din 2022.
  • Mărcile chinezești influențează foarte mult piața auto globală. Brandurile chinezești au avansat până în top 10.

Clasamentul mondial al producătorilor de mașini se modifică rar, însă în 2023 acesta oferă surprize mai puțin așteptate. Chinezii de la BYD au depășit Mercedes-Benz și BMW. Clasamentul mondial al vânzărilor de mașini din prima jumătate a lui 2023 are în continuare pe prima poziție Toyota, care a comercializat în perioada ianuarie – iunie, peste 5,41 milioane de mașini.

Pe locul 2 se află grupul german Volkswagen, cu 4,37 milioane, pe poziția a treia este grupul coreean Hyundai-Kia cu 3,65 milioane, iar poziția 4 ocupă Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi cu 3,2 milioane de mașini.

Statistica publicației japoneze arată că, în afară de Honda, primele 20 de companii din top și-au majorat volumul vânzărilor față de valorile din 2022, afectate de întreruperile lanțului de aprovizionare și de alte situații neprevăzute, cauzate de pandemie. Mărcile chinezești  influențează foarte mult piața auto globală. Cel mai bun exemplu este marca Build Your Dreams (BYD), care a urcat în prima jumătate a anului 2023 până pe locul 10, în clasamentul global. Compania a înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2023 o creștere de 96% a vânzărilor, și anume până la 1,25 milioane de mașini.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Conform lui Kentaro Abe, director de strategie și consultanță al diviziei PwC din Japonia, mărcile chineze „au redus decalajul față de producătorii de automobile din economiile avansate în ceea ce privește echipamentele și funcționalitatea”, iar exporturile chineze de vehicule electrice și hibride sunt în creștere.