• După ce a părăsit OceanGate în 2013, Söhnlein a co-fondat o altă companie de explorare subacvatică numită Blue Marble Exploration.
  • Dean’s Blue Hole este una dintre cele mai adânci gropi subacvatice din lume, având o adâncime de 202 metri.
  • Expediția este organizată la aproximativ un an după tragedia submersibilului Titan, în care au murit cinci persoane, inclusiv Stockton Rush, co-fondatorul OceanGate.

Co-fondatorul OceanGate organizează o excursie la o groapă descrisă drept „portalul iadului”, la un an după dezastrul submersibilului Titan, scrie The Independent.

Situată în Bahamas, Dean’s Blue Hole este una dintre cele mai adânci gropi subacvatice din lume, iar cei care participă la prima scufundare cu submersibil cu echipaj uman în acest loc sunt încurajați să se aștepte la „neprevăzut”.

Guillermo Söhnlein, în vârstă de 58 de ani, a co-fondat OceanGate în 2009 împreună cu Stockton Rush, care a murit în implozia submersibilului de anul trecut la vârsta de 61 de ani.

Recomandări

POFTIM CULTURĂ!
MACRON CERE BARAJ ÎMPOTRIVĂ EXTREMEI DREPTE
TRUMP ARE O FORMĂ DE IMUNITATE
IRINA BEGU PIERDE CU 6-0
JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
ABULGAZIN RESPINGE ACUZAȚIILE

După ce a părăsit compania în 2013, Söhnlein a co-fondat o altă companie de explorare subacvatică numită Blue Marble Exploration, care a pus ochii pe gaura care a fost anterior doar „explorată virtual”.

Într-o postare acum ștearsă despre viitoarea expediție, Blue Marble a explicat superstițiile locale din spatele gropii, în care exploratorii vor fi învăluiți „în întuneric total”.

„Localnicii cred că Dean’s este un portal către iad și că diavolul însuși pândește în adâncurile negre”, se arată pe site-ul Blue Marble Exploration. „În fiecare an, mai mulți oameni se îneacă în Dean’s din cauza unei varietăți de nenorociri. Ne așteptăm pe deplin să găsim rămășițe umane și ne pregătim să gestionăm aceste situații cu respectul cuvenit pentru familii.” Groapa ar fi făcut până la 200 de victime în ultimii ani.

Apele necartografiate, curenții neprevăzuți, presiunea extremă, întunericul aproape complet și locația îndepărtată sunt enumerate drept provocări pentru călătorie.

În timp ce pe site se spunea anterior „alăturați-vă expediției noastre”, Söhnlein a confirmat ulterior pentru The Independent că aceasta va fi efectuată doar de profesioniști calificați și nu de turiști, așa cum a fost cazul excursiei eșuate OceanGate din iunie anul trecut. Anunțul pentru misiune spunea: „Următoarea frontieră pentru echipa noastră este în adâncurile subacvatice ale Gaura Albastră a lui Dean. În prima coborâre a unor submersibile cu echipaj, echipate cu lumini LED și tehnologie subacvatică cu drone, oamenii noștri de știință se vor putea aventura în unele dintre cele mai puțin ospitaliere condiții de pe Pământ, în căutarea unor descoperiri fără precedent.”

Söhnlein a confirmat, de asemenea, pentru The Independent că pentru misiune vor fi utilizate submersibile certificate, ceea ce a subliniat că a fost întotdeauna intenția chiar înainte de implozia Titanului. OceanGate a folosit în Titan o carenă controversată din fibră de carbon și se crede că acest material a slăbit în timp, rezultând în „implozia catastrofală” din iunie anul trecut.

Cinci persoane și-au pierdut viața atunci când submarinul a implodat la aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundarea sa la epava Titanicului, care se află la aproximativ 12.500 de picioare sub Oceanul Atlantic de Nord.

Söhnlein, care crede, de asemenea, că poate trimite „în siguranță” oameni pe Venus, a acordat mai multe interviuri în urma dezastrului din iunie anul trecut. El a declarat pentru Reuters: „Să ne dăm seama ce a mers prost, să tragem învățăminte și să coborâm acolo din nou.

În orice caz, ceea ce simțim este un imperativ și mai puternic de a continua să facem acest tip de muncă de explorare. Cred că este important pentru omenire și este probabil cel mai bun mod de a-i onora pe cei cinci membri ai echipajului care și-au dat viața făcând ceva ce le plăcea.”

Citește și