• Oamenii de pe internet înnebunesc după ceea ce sunt, în esență, primate în stil Pokémon.
  • Poate vă întrebați ce fac primatele și de ce oamenii plătesc atât de mult pentru drepturi incerte din punct de vedere legal asupra lor și cum de ați ajuns atât de bătrâni și de învechiți.
  • Toate sunt întrebări bune, dar suntem dincolo de ele.

Pentru simplul motiv că pe internet se întâmplă lucruri bizare, maimuțele plictisite au devenit o marfă fierbinte pe piața de jetoane nefungibile, sau NFT (non-fungible token). Până joi, săptămâna trecută, cel mai ieftin Bored Ape NFT disponibil – un fel de certificat digital care acordă deținătorului său proprietatea nebuloasă asupra ilustrației maimuței – se vindea pentru echivalentul a aproximativ 340.000 de dolari; anul trecut, un Bored Ape NFT foarte rar, unul dintre puținele cu blană aurie, a fost vândut la licitație la Sotheby’s pentru 3,4 milioane de dolari.

Ne descurcăm bine până acum? Oamenii de pe internet înnebunesc după ceea ce sunt, în esență, primate în stil Pokémon. Poate vă întrebați ce fac maimuțele și de ce oamenii plătesc atât de mult pentru drepturi incerte din punct de vedere legal asupra lor și cum de ați ajuns atât de bătrâni și de învechiți. Toate sunt întrebări bune, dar suntem dincolo de ele.

În ultimul an, Yuga Labs, start-up-ul bine finanțat care produce maimuțele Bored Apes, a început o paradă de noi și chiar mai avansate derivate digitale ale maimuțelor sale. Cele mai recente aventuri ale sale afișează o atmosferă derutantă, risipitoare, asemănătoare cu cea a cazinourilor, care seamănă cu cea a tendinței non plus ultra a internetului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Criptomonedele, blockchain-ul, NFT-urile și constelația de tehnologii lăudate cunoscută sub numele de web3 au fost acceptate ca o modalitate de a elibera internetul de giganții din domeniul tehnologiei care controlează web-ul în acest moment. Dar ceea ce se întâmplă cu Bored Apes sugerează că ei fac opusul: poluează lumea digitală cu o ceață groasă de bug-uri, escrocherii și speculații financiare costisitoare și în mare parte nereglementate, care șterg puțina încredere care a mai rămas în web.

Cobaii noilor tehnologii

Cea mai recentă vânzare de token-uri a avut loc în weekendul 30 aprilie și 1 mai și a fost un dezastru de la început până la sfârșit. Cererea uriașă a supraîncărcat Ethereum, blockchain-ul open-source care găzduiește criptomoneda ether și care a fost dezvoltat pentru a fi un criptosistem mai capabil decât Bitcoin. Eșecurile tehnologiei au făcut ca mii de persoane să plătească în total aproximativ 180 de milioane de dolari în comisioane de tranzacționare.

Se pare că unii au plătit mai mult din taxe decât au plătit pentru NFT. Aceștia au fost cei norocoși; au existat cei care au plătit taxe de tranzacție ridicate doar pentru ca achizițiile de sim-uri să eșueze din motive necunoscute (Yuga susține că a rambursat banii cheltuiți pe tranzacțiile eșuate). Alții au fost victime ale pirateriei informatice și ale phishing-ului. Între timp, Yuga, care are finanțare de la unele dintre cele mai mari firme de capital de risc din Silicon Valley, a generat vânzări de cel puțin 320 de milioane de dolari. Vânzări de ce? Ah, ei bine, parcele de „teren” în Otherside, o lume virtuală care ar putea fi lansată în curând.

Bineînțeles, cumpărătorii au participat la vânzare de bunăvoie. S-ar putea să vă fie greu să simțiți compasiune pentru cei care au plătit sume uriașe pentru a specula cu active digitale într-un colț ne-construit al metaversului. Joacă jocuri prostești și vei câștiga premii prostești.

„Vor fi doar pagube mult mai mari pe măsură ce această situație va continua”

Dar Molly White, un dezvoltator de software care conduce Web 3 Is Going Just Great, un site web și un flux Twitter care documentează dezastrele spectaculoase care par să se întâmple în fiecare zi în lumea criptografică, a afirmat că mulți oameni sunt păcăliți să devină cobai pentru un set de noi tehnologii care sunt mult mai puțin robuste decât recunosc promotorii lor.

Pe de o parte, asistăm la o problemă după alta, la o scară nemaiîntâlnită în majoritatea tehnologiilor”, a mărturisit el. Pe de altă parte, companii bine finanțate difuzează reclame în timpul Super Bowl pentru a promova criptomonedele în rândul publicului, iar marile firme financiare se pregătesc să permită oamenilor să investească în monede digitale ca parte a fondurilor lor de pensii. Și aproape nimic din toate acestea nu este reglementat.

„Vor fi doar pagube mult mai mari pe măsură ce această situație va continua”, a comentat White.

Obiectivele nominale ale web3 sunt destul de nobile. Boom-ul inițial al internetului de la sfârșitul anilor 1990, pe care l-am putea numi web 1.0, a fost o perioadă de câștiguri uriașe de capital pe piața bursieră care a creat câteva companii durabile și multe dotcom-uri care au dispărut. Era Web 2.0 de la mijlocul și sfârșitul anilor 2000, după spargerea bulei dotcom, a fost marcată de o explozie de noi tehnologii și noi companii: dispozitive mobile, rețele sociale, servicii de streaming și un web mult mai dinamic și mai interactiv. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, patru companii – Google, Facebook, Amazon și Apple – au devenit principalii gardieni ai internetului și, în general, ai industriei tehnologice.

Blockchain ar putea destabiliza giganții de internet?

Susținătorii criptomonedelor și ai inovațiilor web asociate susțin că aceste tehnologii pot inversa tendința monopolistă a internetului. Aceștia susțin că, dacă construim următoarea generație de aplicații de internet pe blockchain – în esență, registre publice care pot înregistra tranzacții monetare și stoca date într-un mod descentralizat, ceea ce înseamnă că nu se află sub controlul niciunui gigant tehnologic – putem destabiliza giganții de internet din prezent. Susținătorii Web3 indică, de asemenea, o serie de virtuți care nu s-au materializat până în prezent. Se spune că criptomonedele ne vor elibera de marile puteri financiare, cum ar fi Wall Street și Rezerva Federală, că vor permite oamenilor să trimită și să primească bani la prețuri mici sau că vor aduce milioanele de oameni „nebancarizați” din lume în sistemul financiar modern.

Cu toate acestea, regularitatea cu care se sparg bulele ar trebui să spulbere aceste așteptări. În același timp în care lanțul de blocuri Ethereum a fost distrus de vânzarea Bored Ape din acel weekend, o altă rețea de criptomonede renumită, Solana, a fost scoasă din funcțiune de roboți, într-una dintre cele câteva întreruperi totale sau parțiale pe care le-a suferit în acest an. Alte două firme de criptomonede, Rari Capital și Saddle, au suferit atacuri care au dus la o pierdere combinată de 90 de milioane de dolari în ether. La începutul săptămânii trecute, Deus Finance a pierdut 13,4 milioane de dolari pe al doilea său schimb de criptomonede.

Alte două firme de criptomonede, Rari Capital și Saddle, au suferit atacuri care au dus la o pierdere combinată de 90 de milioane de dolari în ether. La începutul săptămânii trecute, Deus Finance a pierdut 13,4 milioane de dolari în al doilea atac în două luni. Și lista ar putea continua la nesfârșit

Nici nu vedem prea mult din descentralizarea promisă. Multe companii web3 sunt finanțate de aceiași oameni care au construit web-ul pe care încercăm acum să-l reformăm.

Principala problemă nu este că aceste tehnologii vor deveni baza viitorului web. Este clar că nu sunt pregătiți pentru asta: așa cum a spus White: „Dacă web3 nu poate face față la 55.000 NFT de Bored Ape, cum va putea face față tehnologiei la scară web? Dar câți oameni trebuie să-și mai piardă cămașa înainte de a ne da seama că web3 nu este soluția la niciuna dintre problemele noastre?”