• Segmentul imobiliar oferă în continuare oportunităţi atractive de investiţii, spun experții.
  • PIB-ul pe cap de locuitor al României: +58,6% în ultimele două decenii până în 2020.

România are suficiente resurse pentru a rămâne, în următorul deceniu, printre ţările cu cea mai mare creştere economică la nivel global. Chiar dacă ţara noastră a rămas în urma regiunii la capitole precum statul de drept, infrastructura de transport, sistemul sanitar, eficienţa administraţiei publice, precum şi stabilitatea politică, arată raportul anului 2021 al Colliers.

Ce încurajează acest optimism al experților în ceea ce privește performanța economiei noastre?

Experții de la Colliers spun că în ultimele două decenii, PIB-ul pe cap de locuitor al României, raportat la economii avansate, a crescut de la un nivel de 28% până la 58,6% în 2020. Această creştere de circa 30 de puncte procentuale ne plasează pe locul cinci în lume în clasamentul celor mai performante economii în perioada 2000-2020. Practic, aici, am depășit majoritatea țărilor din regiune, inlusiv economia Chinei. Lituania este singura țară din Europa Centrală şi de Est cu o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor mai mare decât a României. Irlanda, Singapore şi Taiwan sunt celelalte state aflate peste România.

Cu ce avantaje iese în față România aici?

Un prim avantaj al României pentru creşterea economică anticipată este piaţa muncii, care oferă în continuare angajaţi calificaţi la costuri mai reduse comparativ cu alte ţări. În industrie, costurile forţei de muncă din România sunt comparabile cu cele din China şi de câteva ori mai mici decât cele din ţările din Europa de Vest, iar la fel stau lucrurile şi în sectoarele de servicii cu valoare adăugată ridicată. Mai mult, deşi salariile din IT and C pot fi la jumătate faţă de nivelurile din ţările din Europa de Vest, costurile de zi cu zi din România (în special legate de proprietăţi imobiliare) sugerează că puterea de cumpărare a unui angajat cu salariu mediu în IT este de fapt mai mare aici.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ce trebuie să facă România ca să se alinieze, iată, economiilor performante?

O oportunitate majoră de care România ar trebui să profite din plin este generată de la fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus, plus alocarea normală pentru perioada 2021-2027 pentru țara noastră, este de aproximativ 80 miliarde de euro, adică o treime din PIB-ul ţării, spun experții Colliers. După un deceniu şi jumătate ca membru al Uniunii Europene, România ar trebui să poată absorbi toate aceste fonduri. Asta ar debloca o creştere semnificativă şi durabilă a PIB-ului.