Comisia Europeană (CE) salută acordul global aprobat recent de miniştrii de finanţe şi de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20 privind impozitarea multinaţionalelor.

Potrivit unui comunicat al CE, acest consens fără precedent va da startul unei reforme complete a sistemului internaţional de impozitare a societăţilor care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăţi din lume vor trebui să plătească impozite oriunde îşi desfăşoară activitatea economică.

Totodată, o rată globală de impozitare efectivă minimă de cel puţin 15% va contribui la limitarea planificării fiscale agresive şi la eliminarea uniformizării la un nivel inferior a impozitului pe profit, spun reprezentanţii CE.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„G20 a aprobat astăzi acordul global fără precedent privind reforma impozitului pe profit, la care au ajuns săptămâna trecută şi care este acum susţinut de 132 de jurisdicţii. S-a făcut un pas înainte îndrăzneţ pe care puţini l-ar fi crezut posibil cu doar câteva luni în urmă. Este o victorie pentru justiţia fiscală, pentru justiţia socială şi pentru sistemul multilateral. Misiunea noastră însă nu s-a încheiat: trebuie să finalizăm acordul până în octombrie. Sunt încrezător că în acest răstimp vom putea ajunge şi la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene pe această temă de importanţă majoră”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

„Munca depusă sub auspiciile Cadrului incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se concentrează pe două aspecte principale:

-Adaptarea normelor internaţionale referitoare la modul în care este repartizată impozitarea profiturilor societăţilor între ţări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societăţilor de a desfăşura activităţi comerciale în lipsa unei prezenţe fizice. În temeiul noilor norme, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale ar fi redistribuită jurisdicţiilor pieţelor unde sunt situaţi consumatorii sau utilizatorii.

-Asigurarea faptului că întreprinderilor multinaţionale li se aplică în fiecare an un nivel efectiv minim de impozitare pe toate profiturile. Acest nivel va fi stabilit la o rată de cel puţin 15 % şi ar urma să se aplice tuturor grupurilor multinaţionale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Conform acestuia, detaliile tehnice ale acordului vor fi negociate în lunile care urmează, cu scopul ca toţi cei 139 de membri ai Cadrului incluziv să ajungă la un acord final în octombrie.

De îndată ce va exista un acord la nivel mondial bazat pe consens cu privire la ambii piloni, Comisia va trece la propunerea unor măsuri pentru implementarea acestor piloni în UE, conform agendei fiscale a UE şi nevoilor pieţei unice.