• De la 1 iulie se schimbă modul în care se percepe TVA pentru vânzările online
  • Comisia Europeană a suspendat scutirea de TVA pentru produsele de valoare mică
  • Această scutire a fost folosită abuziv și a adus fraude în valoare de 7 miliarde de dolari

Comisia Europeană a anunțat într-un comunicat schimbarea TVA-ului pentru vânzările online. Chiar de mâine. Asta deoarece sistemul de TVA nu a mai fost actualizat de 28 de ani și era învechit.

Care sunt noile schimbări privind TVA-ul online?

De mâine se va schimba taxa pe valoare adăugată pentru cumpărăturile online. Mai exact, este vorba despre comerțul electronic transfrontalier. Va fi eliminată scutirea pentru bunurile cu o valoare de sub 22 de euro, astfel încât taxa să fie percepută pentru toate bunurile care intră în Uniunea Europeană. Asta pentru că studiile Comisiei Europene au dezvăluit că scutirea a fost folosită abuziv și a dus la o fraudă anuală de 7 miliarde de euro. O altă schimbare este ca retailerii online să fie înregistrați pentru TVA în funcție de un prag stabilit de la o țară la altă. De mâine, va exista un prag comun de 10.000 de euro.

De ce sunt necesare aceste schimbări?

Este o schimbare necesară având în vedere creșterea pe care au avut-o cumpărăturile online, după cum a motivat Comisia Europeană. În țara noastră, cifra de afaceri a comerţului online a crescut în 2020 faţă de 2019 cu 30% şi a ajuns la o valoarea de 5,6 miliarde de euro. Ceea ce trebuie menționat este că aceste noi norme nu au fost anunțate de la o zi la alta. Pe 30 septembrie 2020 au fost publicate iar data inițială pentru implementare a fost de 1 ianuarie, pentru ca apoi să vină o amânare de 6 luni, pentru a-i ajuta pe comercianți. Obiectivul acestor noi norme conform spuselor Uniunii Europene este de a simplifica felul în care funcționează TVA-ul atât pentru cumpărători, cât și pentru comercianți.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN