Comisia Europeană schimbă TVA-ul de la 1 iulie în cadrul blocului comunitar

Comisia Europeană a anunțat într-un comunicat schimbarea TVA-ului pentru vânzările online. Chiar de mâine. Asta deoarece sistemul de TVA nu a mai fost actualizat de 28 de ani și era învechit.

Care sunt noile schimbări privind TVA-ul online?

De mâine se va schimba taxa pe valoare adăugată pentru cumpărăturile online. Mai exact, este vorba despre comerțul electronic transfrontalier. Va fi eliminată scutirea pentru bunurile cu o valoare de sub 22 de euro, astfel încât taxa să fie percepută pentru toate bunurile care intră în Uniunea Europeană. Asta pentru că studiile Comisiei Europene au dezvăluit că scutirea a fost folosită abuziv și a dus la o fraudă anuală de 7 miliarde de euro. O altă schimbare este ca retailerii online să fie înregistrați pentru TVA în funcție de un prag stabilit de la o țară la altă. De mâine, va exista un prag comun de 10.000 de euro.

De ce sunt necesare aceste schimbări?

Este o schimbare necesară având în vedere creșterea pe care au avut-o cumpărăturile online, după cum a motivat Comisia Europeană. În țara noastră, cifra de afaceri a comerţului online a crescut în 2020 faţă de 2019 cu 30% şi a ajuns la o valoarea de 5,6 miliarde de euro. Ceea ce trebuie menționat este că aceste noi norme nu au fost anunțate de la o zi la alta. Pe 30 septembrie 2020 au fost publicate iar data inițială pentru implementare a fost de 1 ianuarie, pentru ca apoi să vină o amânare de 6 luni, pentru a-i ajuta pe comercianți. Obiectivul acestor noi norme conform spuselor Uniunii Europene este de a simplifica felul în care funcționează TVA-ul atât pentru cumpărători, cât și pentru comercianți.

Exit mobile version