- Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a depăşit borna de 10 miliarde de lei valoare bursieră (peste 2 miliarde de euro).
- Acţiunile sale aproape şi-au dublat valoarea de la începutul acestui an, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.
Sesiunea de vineri, 24 septembrie, a fost a patra la rând în care acţiunile SNN au înregistrat creştere, chiar şi cu până la 10%, în contextul în care, spun analiştii chestionaţi de ZF, preţurile în creştere la energie se vor reflecta în rezultatele societăţii, dar şi având în vedere o posibilă solicitare de dividende speciale din partea statului român, acţionar cu 82,5% din companie.
„Creşterea atât pe Nuclearelectrica, cât şi pe Romgaz a început odată cu apariţia în presă a unor comentarii aparţinând unor oficiali din guvern cu privire la posibilitatea ca statul să ceară dividende speciale de la societăţile unde este acţionar majoritar. Respectivele sume ar trebui folosite pentru acoperirea compensării creşterii facturilor la energie şi gaze. Probabil că emitenţii vizaţi sunt cei care au cash disponibil în conturile bancare. Probabil că SNN este un emitent vizat şi de aceea creşterea a fost mai puternică faţă de ceea ce s-a întâmplat în cazul SNG“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.
Nuclearelectrica avea la jumătatea acestui an capitaluri proprii de 7,4 miliarde de lei, un rezultat reportat de 4 miliarde de lei, numerar de 703,3 mil. lei (plus 28,7% faţă de S1/2020) şi 1,23 mld. lei în depozite bancare (minus 24%), potrivit datelor din raportul semestrial.
Pe 26 aprilie 2021, compania de stat a primit aprobarea acţionarilor pentru distribuirea unor dividende de 472 mil. lei din profitul net al anului 2020, respectiv un dividend brut de 1,56 de lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 5,7% la preţul de la acel moment. Compania a înregistrat un profit net de aproape 685 mil. lei în 2020, ceea ce a însemnat o rată de alocare către acţionari de aproape 70%, arată calculele ZF.
Vineri, la ora 14.00, acţiunile Nuclearelectrica se apreciau cu 5,1%, la preţul de 34,95 de lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii de 4,5 mil. lei, compania de stat ajungând la o capitalizare record de 10,5 mld. lei.
„Cred că investitorii se aşteaptă la un dividend special, nu mă aşteptam să văd aşa creşteri pe SNN. Dacă luam strict rezultatele la şase luni şi dublarea preţului acţiunii, nu cred că preţul acţiunii a crescut mai mult decât rezultatele. Dar şi preţul energiei electrice a crescut foarte mult de la începutul anului, aşa că investitorii estimează rezultate mult mai bune pentru ultimele şase luni ale anului. Vom vedea dacă o parte din câştigul mai mare va fi impozitat mai mult pentru companiile din energie“, afirmă Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.
De la începutul anului, acţiunile SNN înregistrează un avans de 96%, pe fondul unor tranzacţii de 339 mil. lei, în timp ce în ultimele 12 luni acestea au plus 110,6%, pe rulaj de 678 mil. lei, arată datele BVB.
Spre comparaţie, indicele principal BET înregistrează un avans de 27,1%, în timp ce BET-TR are plus 33,5% în aceeaşi perioadă, arată calculele ZF.
Avansul înregistrat de producătorul român de energie nucleară la bursă în 2021 reprezintă o dublare a investiţiei statului român, cât şi a micilor acţionari, însă în defavoarea consumatorilor de energie, care sunt nevoiţi să suporte preţuri considerabil mai mari la facturi, Nuclearelectrica putând transfera creşterea costurilor cu energia către consumatorul final.
Datele de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată creşteri spectaculoase ale consumului de energie pe toate categoriile de consumatori în primele şase luni ale anului, lucru care a făcut ca întregul sector să ajungă la nivelul de dinaintea crizei sanitare.
Tocmai această creştere peste aşteptări a consumului e energie a dus la explozia preţurilor, galopul făcut de certificatele de emisii pe fondul intenţiilor de decarbonizare asumate la nivel european, costurile tot mai mari din industria gazelor şi trecerea spre zona concurenţială punând umărul la scumpirile fără precedent. Nici piaţa energiei din România nu a făcut excepţie de la noi recorduri în ultima perioadă.
Pentru primul semestru din 2021, Nuclearelectrica a raportat un profit net de 385,3 mil. lei, în creştere cu 12,3% faţă de S1/2020, în timp ce veniturile din exploatare s-au majorat cu 16,9%, la 1,38 mld. lei. Profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 9,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 733 mil. lei, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare, influenţate de creşterea cu 15,7% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, care au atins nivelul de 1,33 mld. lei.
Pentru 2021, compania are un program de investiţii în valoare de 433,9 mil. lei, cu 40,2% mai mare decât cel bugetat pentru 2020, din care au fost realizate până la 30 iunie investiţii de 179,9 mil. lei, gradul de realizare până la această dată fiind de 51,5%.