• Companiile au început să le dea angajaților concediu „din senin”
  • Sunt recompensați astfel angajații care lucrează peste program
  • Oamenii apreciază mai mult concediul spontan decât bonusurile în bani
  • Specialiștii spun că această metodă crește eficiența angajaților
  • Psihologi: oamenii se echilibrează, iar riscul de burnout se reduce

Ce-ai zice de un concediu spontan? E ultima modă pe piața muncii.

Companiile acordă zile de concediu din senin pentru a compensa orele de muncă peste program. Altfel spus, un cadou binemeritat de la angajatori care duce la creșterea eficienței, spun specialiștii, și care e mai apreciat decât bonusurile în bani.

Psihologii sunt și ei de părere că pauza îi ajută pe angajați să se echilibreze, iar riscul de burnout se reduce. Recompensa a pornit din statul american Georgia, unde o companie a constatat, în urma unor chestionare, că starea de bine a angajaților poate fi îmbunătățită astfel. Și alte corporații cu sedii în Europa au început să aplice metoda.

Te întrebi ce face România? E nevoie de un cadru legal, explică experții în resurse umane. Liberul ori e concediu fără plată, ori e dat ca bonus și trebuie văzut cum se impozitează. Angajatorul ar mai putea trece în contract 24 de zile de concediu, în loc de 21.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Tot ce ține de zile libere și de flexibilitatea programului contează enorm, mai ales în condițiile actuale, în care volumul de muncă este foarte mare. Zilele acestea libere sunt foarte bine venite. În Europa de Vest, abordarea e implementată de mai mulți ani. Și în România, sunt companii care acordă mai mult de 21 de zile de concediu“, spune Oana Datki Botolan, expert resurse umane.