• Conspirațiile lansate de Trump după pierdere alegerilor în SUA pun în pericol o întreagă industrie.
  • Oficialii altor țări au pus la îndoială credibilitatea industriei votului electronic.
  • Ei s-au arătat reticenți sau au avertizat că își reevaluează contractele.

Teoriile conspirației despre modul în care au fost folosite aparatele de vot pentru a opri realegerea lui Donald Trump nu au afectat doar credința americanilor în procesul democratic, ci reprezintă, de asemenea, o amenințare existențială pentru piața sistemelor de vot electronic din întreaga lume, a spus executivul Smartmatic, citat de Reuters.

Antonio Mugica, director executiv al companiei Smartmatic din Florida, a declarat că afirmațiile nefondate vehiculate de Trump și aliații săi despre Smartmatic și unul dintre concurenții săi, Dominion Voting Systems, au avut un efect knock-on în afara Statelor Unite, în rândul oficialilor din alte țări, care erau fie reticenți în a semna tranzacții, fie au avertizat că își reevaluează contractele.

„Nu cred că există un client în lume care să nu se fi întors la noi să ne spună fie că această situație este o problemă și acest lucru ar putea pune în pericol relația noastră viitoare – pentru clienții existenți – fie că acest lucru ar putea pune în pericol un nou contract potențial ”, A declarat Mugica într-un interviu joi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a spus că industria sa a înregistrat „daune colaterale” într-un atac mai amplu asupra instituțiilor democratice.

Mugica nu a făcut publice cifrele afacerii sale, dar a spus că, în cazul Columbiei – o țară în care compania sa a petrecut ani de zile încercând să se impună pe piață – „Am fost informat de la departamentul vânzări că suntem incapabili de a funcționa eficient din cauza acestei situații.”

Registratorul alegerilor din Columbia a declarat că nu au existat încă negocieri deschise cu Smartmatic.

Mugica a spus că compania face tot ce poate pentru a combate dezinformarea. O mare parte din pagina sa de pornire este dedicată combaterii conspirațiilor, a angajat recent avocatul pentru defăimare din Chicago, J. Erik Connolly, și vineri a scris către Fox News Channel cerând rețelei să retragă acuzațiile făcute de oaspeții săi, inclusiv pro- Avocații Trump, Rudy Giuliani și Sidney Powell, și gazde, printre care Lou Dobbs și Maria Bartiromo, însă nu a primit niciun răspuns.

Este adevărat că votul asistat de mașini – fie prin intermediul ecranelor tactile orientate către alegători, fie prin intermediul software-ului de tabelare a buletinelor de vot din culise și a cărților de sondaj digitale – a fost de ani buni subiectul îngrijorărilor persistente legate de securitate și fiabilitate.

Dar nu există niciun semn că alegerile SUA din 2020 au fost afectate de probleme semnificative sau de amploare, potrivit oficialilor alegerilor din ambele părți – o hotărâre confirmată de relatări în două state importante, litigii exhaustive și o anchetă a Departamentului SUA pentru Justiţie. Observatorii internaționali au susținut integritatea votului, la fel ca și o serie de oficiali din propriul guvern al lui Trump, care au descris-o drept „cea mai sigură din istoria americană”.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Trump, care a promovat mult timp teoriile conspirației, să continue să pretindă fără dovezi că frauda electorală pe scară largă a fost de vină pentru pierderea sa în fața de președintelui ales Joe Biden, pe 3 noiembrie.

Smartmatic – care a furnizat mașini de vot, software de calcul al voturilor și sisteme de gestionare a alegerilor pentru mai mult de douăzeci de state, inclusiv Belgia, Argentina și Norvegia – a prezentat în mai multe dintre teoriile conspirațiilor lansate de președinte și aliații săi.

Printre aceste afirmații se numără faptul că Smartmatic, acționând la ordinul investitorului miliardar George Soros sau al regretatului lider venezuelean Hugo Chavez, a reprogramat mașinile furnizate de Dominion Voting Systems din Canada pentru a transfera voturile către Biden de la Trump.

Cu toate acestea, Smartmatic nu are nicio relație actuală cu Dominion și nu a avut aproape nimic de-a face cu alegerile din noiembrie. Smartmatic a contribuit la centralizarea voturilor numai în Los Angeles, înclinat spre stânga, unde victoria lui Biden nu a fost niciodată pusă la îndoială.

Astfel de minciuni legate de frauda electorală s-au înrădăcinat în mintea multora din dreapta politicii americane, potrivit unui sondaj Reuters / IPSOS publicat luna trecută, care a arătat că jumătate dintre republicani cred că alegerile au fost furate de la Trump.

Versiunile conspirației Smartmatic au pătruns de atunci în alte țări în care compania a lucrat, cum ar fi Brazilia și Filipine, a spus Mugica.

El a spus că impactul acuzațiilor taberei Trump va fi resimțit mult timp, dincolo de compania sa.

„Pentru noi, acest lucru este existențial”, a spus Mugica. „Dar este foarte mare pentru întreaga industrie și, în cele din urmă, este foarte mare pentru democrația însăși”.