- Produsele bio sunt scumpe în România din cauza costurilor mari de producție.
- Oferta de produse sănătoase este redusă din cauza dificultăților financiare ale producătorilor.
- Subvențiile pentru agricultori ar putea stimula producția și reduce prețurile.
Sănătatea la farfurie costă scump. Conform datelor preluate de ZF, România plătește mai mult decât alte țări europene pentru o dietă sănătoasă. De ce produsele bio sunt cu 30% mai scumpe decât alimentele procesate?
De ce sunt atât de scumpe produsele bio în România?
„Pentru că toate costurile de producție sunt mai mari în România decât în alte țări. Gândiți-vă că fermele românești, cele care produc aceste produse, plătesc cel mai scump curent electric din Europa.
Gazele, de asemenea, sunt foarte scumpe. Și, atenție, și taxele au crescut. TVA-ul a crescut la aceste produse. De la 1 ianuarie, autoritățile s-au gândit că ar fi bine să scumpească, să zic așa, produsele sănătoase, pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Un alt lucru de menționat este că, în România, cantitatea de produse sănătoase este mai mică decât în alte țări, pentru că la noi se vinde în principal ceea ce este mai ieftin.
Pentru mulți producători, să producă alimente sănătoase, cu o rețetă și o etichetă curată, este foarte scump. Calculul rentabil arată că nu este chiar atât de avantajos pentru ei din punct de vedere financiar să producă astfel de produse, mai ales dacă acestea nu se vând.
Din această perspectivă, de aceea avem prețuri mai mari în România decât în alte părți”, susține Adrian Negrescu, analist economic.
Cum s-ar putea interveni practic pentru ca agricultorii să fie stimulați să cultive ?
„Nu trebuie să facem altceva decât ceea ce fac francezii, austriecii, germanii, olandezii, chiar și polonezii. Practic, aceștia acordă subvenții agricultorilor care produc astfel de alimente, de la legume precum roșiile și castraveții, până la carne și produse lactate, și le acordă aceste subvenții în funcție de nivelul producției și de vânzări. Adică nu oferim subvenții fără niciun criteriu, ci în funcție de performanța fiecărui producător în parte.
Doar așa putem, într-adevăr, să scădem prețurile, să creăm o producție mai mare, astfel încât oamenii să înțeleagă că este mai sănătos să mănânci produse puțin mai scumpe, dar sănătoase, decât să cumperi parizer și margarină, cum din păcate se întâmplă în prezent, pentru că sunt foarte ieftine. Și după aceea ne întrebăm de ce spitalele sunt aglomerate cu oameni bolnavi de stomac, cu tot felul de boli asociate acestui consum de alimente toxice la multe niveluri”, a declarat Adrian Negrescu pentru Aleph News.