Creditele ar putea deveni mai greu accesibile. BNR sfătuiește băncile să regândească categoriile de venituri pentru acordarea împrumuturilor

  • BNR sfătuiește băncile să regândească categoriile de venituri pentru credite
  • Dacă ai venituri din dividende sau chirii, creditul îți va fi acordat mai greu
  • Decizia a venit din cauza pandemiei care a afectat imobiliarele și companiile

Creditele ar putea deveni din ce în ce mai puțin accesibile. Asta pentru că Banca Națională a României sfătuiește băncile comerciale să își regândească criteriile pentru acordarea creditelor. Mai exact, recomandarea este ca pe viitor să fie luate în considerare mai puțin ca până acum veniturile din dividende sau din chirii.

Alexandru Rădulescu, broker: „Se impune luarea unei astfel de decizii și o restricționare mai amplă, dar dintotdeauna veniturile atipice au fost tratate mai delicat. Cei care au apartamente închiriate către persoane fizice și acela e venitul lor vor fi puternic afectați în zona de creditare.”

Explicația acestei decizii este simplă.

Irina Chițu, analist financiar-bancar: „Aceste credite se iau pe baza unor contracte de chirii deja existente și pe baza unor dividende deja repartizate. Pentru anul viitor se așteaptă ca acestea să scadă să nu te mai poți baza pe același venit. Și riscă debitorii să nu își mai poată plăti creditele.”