• În 2021 prețurile caselor și terenurilor vor crește cu circa 10%
  • Experții se așteaptă ca prețurile apartamentelor să rămână la fel
  • Spațiile comerciale și office vor fi mai ieftine cu peste 10%

Pandemia te-a făcut să îți dorești să te muți la casă, iar conform unui sondaj făcut de Re/max în 2021, s-ar putea să fii nevoit să plătești mai mult pentru o casă sau un teren cu aproximativ 10%.

Madalina spune că este în căutarea unei case pentru ea și familia ei, iar anul acesta cu siguranță va cumpăra una. Are nevoie de spațiu să iasă în aer liber fără să ia contact cu alți oameni.

Mădălina, interesată să cumpere o casă: „Acum aproximativ trei săptămâni am fost și am văzut o casă și după, acum vreo trei zile, am fost să revedem casa. Din păcate, prețul s-a mărit cu aproape 10 mii de euro. Adică măririle nu sunt doar prognozate, sunt reale. Partea de buget deja este dusă la limita maximă“.

Irina Chițu este analist financiar-bancar. Spune că băncile încă sunt dispuse să acorde credite, însă nu se uită doar la cât câștigi. Se ghidează și după alți factori, de exemplu, cât de sigur este domeniul în care lucrezi.

Irina Chițu, analist financiar-bancar: „Proprietăți scoase la vânzare vor fi mereu, important este să ai răbdare să găsești proprietarea dorită, la prețul pe care ți-l poți permite pe termen lung. Anul trecut cererea a crescut. A crescut consistent în toamnă-iarnă. Pe lângă faptul că au scăzut costurile la creditele ipotecare, dobânzile sunt mici, cam la nivelul la acum 5-6 ani, a fost dat startul programului Noua Casă.“

În schimb, experții sunt de părere că prețurile prețurile apartamentelor vor rămâne la fel, iar ale spațiilor comerciale sau office vor scădea cu peste 10%. Iulian Berghian, directorul executiv de la RE/MAX, spune că totul se datorează muncii remote și trecerii business-urilor în online.

Iulian Berghian, director executiv RE/MAX: „Înainte de pandemie, piața nu avea o creștere semnificativă. Vine la pachet cumva creșterea cererea pentru terenuri și creșterea pentru case.“

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA