- Noul guvern, format în urma votului din 1 decembrie, urmează să preia Executivul, însă nu se ştie când.
- Alegerile parlamentare nu au fost validate încă de Curtea Constituţională.
- Astfel, bugetul, care de obicei este cea mai importantă lege din an, nu face parte din nicio discuţie în acest moment
Cresc sau nu cresc taxele în 2025? Cum vor arăta majorările de pensii, dacă vor fi, şi care vor fi investiţiile publice? Sunt întrebări la care nu există un răspuns în acest moment, în lipsa unui buget de stat. Curtea Constituțională nu a validat încă rezultatul alegerilor parlamentare, iar formarea noului guvern întârzie. Fără un Executiv, bugetul de stat pe 2025 rămâne suspendat, în ciuda presiunilor economice și a angajamentelor față de Comisia Europeană, scrie Ziarul Financiar.
Atunci, ce ne așteaptă? Gabriel Biriș, avocat fiscal, estimează un deficit de 9% din PIB pentru acest an, în ciuda rectificărilor bugetare. Planul Bugetar Structural pe Termen Mediu aprobat de Comisia Europeană prevede reducerea deficitului sub 3% până în 2031.
Comisia Europeană a aprobat recent Planul Bugetar Structural pe Termen Mediu (PBSTM), pentru care guvernul Ciolacu a negociat la Bruxelles în 2024. Practic, planul prevede reducerea graduală a deficitului bugetar, pe o perioadă de şapte ani, de la 7,9% în 2024, la sub 3% în 2031. La 10 luni din an, deficitul bugetar este de 6,2% din PIB şi nu este clar dacă, până la finalul anului, se va închide la sub 8%, în condiţiile în care, tradiţional, aproape jumătate din deficit se adaugă în ultimele două luni din an, când se echilibrează bugetele ministerelor şi administraţiilor locale.
Astfel, veniturile ar urma să crească cu 8%, la o creştere economică reală, fără inflaţie, de 2,8%. 20205 va fi un an complicat, pentru buget şi pentru economie, iar creşterea economică de 2,8% înseamnă ca businessul să tureze motoarele. Dacă economia nu va ajuta veniturile la buget, singura variantă realistă este majorarea de taxe, în special de TVA, astfel încât veniturile să crească.