• Criptomoneda inspirată de serialul coreean Squid Game a devenit aproape complet lipsită de valoare și pare să fi fost doar o înșelătorie de milioane de dolari, notează BBC.
  • Lansată în urmă cu o săptămână ca token pentru participarea la jocurile care au inspirat popularul serial coreean, moneda SQUID a crescut de mii de ori în timp record și s-a prăbușit la fel de repede.

SQUID, care a fost anunțată drept o monedă de tip „play-to-earn”(joacă să câștigi, n.red.), a crescut de mii de ori în timp record. Jocul inspirat de serialul de succes Netflix urma să fie lansat în noiembrie și criptomoneda ar fi reprezentat un token de acces. Totodată, în joc s-ar fi putut câștiga SQUID. Teoretic, aceste criptomonede ar fi trebuit să poată fi schimbate în monede naționale sau alte criptomonede.

Cu toate acestea, oamenii care au cumpărat SQUID au descoperit ulterior că nu le pot vinde.

O astfel de înșelătorie poartă denumirea de „rug pull” – când promoterul unei criptomonede atrage investitori, apoi oprește activitatea de tranzacționare și fuge cu banii obținuți din vânzări. Potrivit analizelor experților în domeniu,creatorii monedei virtuale SQUID au obținut aproape între 3,3 și 3,5 milioane de dolari.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Marțea trecută, SQUID se vindea cu 1 cent și în mai puțin de o săptămână prețul a crescut până la 2,856 de dolari. Acum, valoarea monedei a scăzut la 0,003 cenți pe unitate.

Este una dintre multele înselătorii în care sunt atrași investitori naivi de către promotori rău-voitori”, a spus Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell, pentru BBC. El recomandă investitorilor să fie atenți când cumpără criptomonede, întrucât nu există aproape niciun fel de supraveghere.