- Criza energetică şi invazia Rusiei în Ucraina au afectat stocurile cu alimente din întreaga lume.
- Preţurile la alimente într-o perioadă de inflaţie istorică ameninţă disponibilitatea unor bunuri.
- Inflaţia din Marea Britanie a atins în februarie un maxim al ultimilor 30 de ani.
Criza energetică şi invazia Rusiei în Ucraina au afectat stocurile cu alimente din întreaga lume, producţia globală de cereale şi uleiuri comestibile sunt, de asemenea, ameninţate. Marea Britanie are nevoie de gaz ca să balanseze vremea dezavantajoasă din ţară.
Advertisment
Preţurile la alimente într-o perioadă de inflaţie istorică ameninţă disponibilitatea unor bunuri, precum sandvişul cu castraveţi, care este prin excelenţă britanic, servit la turneul de tenis de la Wimbledon şi la marile hoteluri din Londra.
Organismul de comerț britanic ,,din cauza scumpirii energiei, leguma își va dubla costul”
Recomandări
Castraveții își vor dubla costul
Potrivit organismului de comerţ British Growers, anul trecut costurile de producție ale unui castravete era de douazeci și cinci de pence. Din cauza scumpirii energiei, leguma își va dubla costul.
,,Este un moment îngrijorător, prețurile la gaze fiind atât de mari„, a declarat pentru Reuters, un fermier. De trei generaţii, familia sa cultivă castraveţi.
Toţi cei 30.000 de metri pătraţi de sere de la afacerea sa, Green Acre Salads, care aprovizionează grupuri de supermarketuri, inclusiv liderul de piaţă Tesco, Sainsbury’s şi Morrisons, sunt în prezent goale.
Anul trecut a plătit jumătate de pence pe o termie pentru gaz. Săptămâna trecută preţul a fost de 2,25 lire sterline pe termie, după ce a atins pentru scurt timp un record de liraproape zecelire sterline, după invazia Rusiei.
Nici preţul îngrăşămintelor n-a scăzut, din contra, s-a triplat faţă de anul trecut. Mai punem la socoteală și mâna de lucru.
,,Ne aflăm acum într-o situaţie fără precedent, în care creşterile de costuri au depăşit cu mult capacitatea unui cultivator de a face ceva în acest sens„, a declarat Jack Ward, şeful British Growers.
Inflaţia din Marea Britanie a atins în februarie un maxim al ultimilor 30 de ani de 6,2% şi se preconizează că se va apropia de 9% la sfârşitul anului 2022. Asta înseamnă cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultimii ani.
Producția britanică de legume ar putea scădea de la o sută de milioane, la cincizeci
Uniunea Naţională a Fermierilor spune că producţia britanică de ardei ar putea scădea de la o sută de milioane anual, la cincizeci. Iar cea de castraveţi de la optzeci de milioane, la treizeci și cinci.
În timpul iernii, Marea Britanie a importat aproximativ 90% din culturi precum castraveţii şi roşiile, dar a avut consumul asigurat de producţia, din în timpul verii.
Asociaţia cultivatorilor din Lea Valley, ai cărei membri produc aproximativ trei sferturi din recolta de castraveţi şi ardei dulci, a declarat că aproximativ 90% din fermieri nu au plantat în ianuarie. În timp ce, jumătate dintre ei nu au plantat şi nu vor planta, dacă preţurile la gaze cresc.
Partenerii noștri