• BCE a anunțat că Croația va adopta euro la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată începând cu 1 ianuarie 2023.
  • Bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro.
  • Autoritățile monetare europene au recomandat ca rata de schimb să apară în mod clar și vizibil pe etichetele de preț, deoarece „această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor” .

Bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro, potrivit presei din străinătate.

Marți, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Croația va adopta euro la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată începând cu 1 ianuarie 2023.

Prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate în euro și kuna până la 31 decembrie 2023” , a avertizat BCE, reamintind că Croația este membră a Uniunii Europene (UE) din 2013.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Autoritățile monetare europene au recomandat ca rata de schimb să apară în mod clar și vizibil pe etichetele de preț, deoarece această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor” .

Atât bancnotele și monedele în euro, cât și bancnotele și monedele în kuna vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea monedei euro.

Bancnotele și monedele de kuna pot fi schimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a maximum 100 de bancnote de kuna și 100 de monede pe tranzacție.

Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede” , potrivit BCE. Schimbul se poate face la oficiile poştale, la băncile comerciale şi la Agenţia Financiară (Fina).

Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei, Hrvatska narodna banka, va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025.

Bancnotele în kune vor putea fi schimbate, fără costuri, şi la alte bănci centrale naţionale din zona euro, de la 1 ianuarie până la 28 februarie 2023, la un curs fix de schimb şi în sumă maximă de 8.000 kune/persoană/zi.

BCE subliniază că majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise” .

Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor” , avertizează BCE.