• BCE a anunțat că Croația va adopta euro la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată începând cu 1 ianuarie 2023.
  • Bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro.
  • Autoritățile monetare europene au recomandat ca rata de schimb să apară în mod clar și vizibil pe etichetele de preț, deoarece „această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor” .

Bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro, potrivit presei din străinătate.

Marți, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Croația va adopta euro la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată începând cu 1 ianuarie 2023.

Prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate în euro și kuna până la 31 decembrie 2023” , a avertizat BCE, reamintind că Croația este membră a Uniunii Europene (UE) din 2013.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

Autoritățile monetare europene au recomandat ca rata de schimb să apară în mod clar și vizibil pe etichetele de preț, deoarece această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor” .

Atât bancnotele și monedele în euro, cât și bancnotele și monedele în kuna vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea monedei euro.

Bancnotele și monedele de kuna pot fi schimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a maximum 100 de bancnote de kuna și 100 de monede pe tranzacție.

Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede” , potrivit BCE. Schimbul se poate face la oficiile poştale, la băncile comerciale şi la Agenţia Financiară (Fina).

Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei, Hrvatska narodna banka, va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025.

Bancnotele în kune vor putea fi schimbate, fără costuri, şi la alte bănci centrale naţionale din zona euro, de la 1 ianuarie până la 28 februarie 2023, la un curs fix de schimb şi în sumă maximă de 8.000 kune/persoană/zi.

BCE subliniază că majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise” .

Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor” , avertizează BCE.