Cum a explodat deficitul bugetar de la 0,2% la 3.9% în doar cinci ani. Guvernele PSD au ignorat constant avertismentele Comisiei Europene

comisia europeana

comisia europeana

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv în cazul României. Executivul European a adoptat un raport privind depăşirea valorii de 3%, iar în următoarele două săptămâni Comitetul Economic şi Financiar va formula un aviz cu privire la acest raport.

Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, a anunţat Comisia.

În document, se arată că “din 2016, România urmăreşte o politică fiscală expansivă bazată pe reduceri de impozite şi creşteri ale cheltuielilor curente. Deficitul structural, conform previziunilor de iarnă ale Comisiei 2020 (extins cu variabile fiscale), este estimat a fi crescut de la 0,2% din PIB în 2015 la 3,9% în 2019. Începând cu primăvara anului 2017, Consiliul a emis recomandări bianuale în cadrul procedurii de deficit excesiv la care România nu a răspuns cu acţiuni eficiente, ci prin abateri semnificative, în mod repetat, de la calea de ajustare recomandată.”

România a depăşit deficitul bugetar în 2019, iar în 2020 este programată o nouă creştere a deficitului peste pragul de 3%, la 3,6%.

România a avut a doua creştere economică din Europa în ultimul trimestru al anului trecut

România a avut a doua creştere economică din Europa în ultimul trimestru al anului trecut, în comparaţie cu anul precedent Faţă de trimestrul precedent, creşterea economică a României se plaseză pe primul loc În UE27 creştere economică este de 0,1% Creşterea PIB din România şi trimestrul IV al anului trecut, de 4,1%, este a doua […]

Read more

Exit mobile version