• Industria auto generează 14% din PIB
  • Dacia și Ford produc 500.000 de autovehicule pe an
  • România are un mare potențial de creștere în auto

Cifrele industriei auto din țara noastră reprezintă 14% din Produsul Intern Brut, 200.000 de locuri de muncă și o producție de 500.000 de autovehicule pe an.

Jurnalistul Bogdan Alecu de la Ziarul Financiar îți spune ce viitor are industria auto în România. Momentan trebuie să ne axăm pe mașinile clasice, iar mai apoi pe cele electrice.

„Noi dacă vrem să câștigăm volum, în continuare trebuie să ne concentrăm și asupra mașinilor clasice. Volumele acestor mașini electrice sau hibride nu este atât de mare. Într-adevăr, potențialul pe viitor ar fi, însă trebuie să o luăm treptat”, spune jurnalistul.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Bogdan Alecu spune că Volkswagen a tras un semnal de alarmă în legătură cu microprocesoarele pentru industria auto. Grupul german se gândește dacă să deschidă o fabrică pentru acestea în România.

„Când vine vorba de microprocesoare, în general acestea sunt produse în Asia, în China sau Taiwan. Noi producem componente electronice. Continental produce astfel de componente atât la Sibiu, cât și la Timișoara, însă cipurile sunt importate. Și Europa trebuie să aibă o fabrică de microprocesoare. Nu putem depinde întotdeauna numai de Asia. Dacă această fabrică va veni sau nu în România, rămâne de văzut, deoarece necesită o tehnologie foarte avansată și, mai mult, necesită o forță de muncă înalt calificată”, a mai spus Bogdan Alecu.