• Doi fraţi din Africa de Sud au dispărut zilele trecute cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin.â
  • Incidentul ar putea forţa autorităţile de reglementare financiară să impună mai multe restricţii asupra pieţei.
  • Fondurile Africrypt au fost transferate din conturile şi portofelele digitale ale clienţilor din Africa de Sud către o serie de „bazine masive” de Bitcoin.

Doi fraţi din Africa de Sud au dispărut zilele trecute cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin, banii găsindu-se iniţial într-o companie deţinută de cei doi – o platformă de investiţii în criptomonede, potrivit Bloomberg.

Între timp, o firmă de avocatură din Cape Town, angajată de către investitori, spune că nu îi poate localiza pe cei doi fraţi şi a raportat problema către divizia de elită a forţelor poliţieneşti din Africa de Sud. De asemenea, compania a tras un semnal de alarmă către mai multe exchange-uri cu expunere pe piaţa crypto în cazul în care cineva intenţionează să convertească monedele.

În urma creşterilor înregistrate de Bitcoin de-a lugnul ultimului an, dispariţia a circa 69.000 de monede – în valoare de peste 4 miliarde de dolari la mijlocul lunii aprilie – ar reprezenta una dintre cele mai mari înşelătorii cu monede digitale de până acum. Astfel, incidentul ar putea forţa autorităţile de reglementare financiară să impună mai multe restricţii asupra pieţei.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Primele semne de nelinişte au luat naştere în aprilie, când Bitcoinul se apropia de un nou maxim istoric. Pe atunci, CEO-ul Africrypt, Ameer Cajee (fratele cel mare) şi-a informat clienţii că firma a fost victima unui atac cibernetic. De asemenea, le-a transmis să nu raporteze evenimentul către autorităţi şi avocaţi deoarece ar îngreuna procesul de recuperare a fondurilor.

Unii investitori au abordat la scurt timp firma de avocatură Hanekom Attorneys, în timp ce un alt grup a demarat procedurile de lichidare împotriva Africrypt.

Investigaţia firmei a scos la iveală faptul că fondurile Africrypt au fost transferate din conturile şi portofelele digitale ale clienţilor din Africa de Sud către o serie de „bazine masive” de Bitcoin, ştergând orice urme ale tranzacţiilor.

Ştirea vine după prăbuşirea de anul trecut a Mirror Trading International, un alt trader de Bitcoin din Africa de Sud. Pierderile au ajuns atunci la 1,2 miliarde de dolari în ceea ce a fost numită „cea mai mare escrocherie crypto din 2020”, notează Bloomberg.