• Din cauza ultimelor evenimente de la graniță, Indonezia s-a văzut nevoită să limiteze anumite exporturi.
  • Scumpirile au început încă din anul 2021, atunci când acestea au crescut cu 23%.
  • Aceasta a fost cea mai rapidă escaladare din punct de vedere economic din ultimul deceniu.

Războiul început de Rusia în Ucraina are un impact negativ din mai multe puncte de vedere, iar scumpirea prețului uleiului de palmier se face resimțită în Africa. Acesta este unul dintre ingredientele de bază ale mâncărurilor africanilor.

„Nici măcar nu am vrut să mai vând, pentru că m-am gândit că, dacă prețul uleiului a crescut atât de mult, ce voi mai câștiga?”, a spus Djeneba Belem din Abidjan, conform Reuters.

Din cauza ultimelor evenimente de la graniță, Indonezia s-a văzut nevoită să limiteze anumite exporturi și, printre acestea, se numără și cele ale uleiului de palmier.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

„Nu am testat niciodată cu adevărat acest tip de situație. Cei mai săraci din țările mari sau din țările din Africa vor fi cei care aproape sigur vor trebui să suporte consecințele”, a spus James Fry, fondatorul companiei de consultanță în domeniul produselor agricole de bază LMC International.

Creșterea prețului uleiului de palmier are efecte greu de suportat pentru Africa

„Sunt foarte îngrijorată. Nu știu încotro ne îndreptăm, pentru că prețul alimentelor aproape că s-a dublat. Omul de rând … nu știu cum vom supraviețui”, a mărturisit Lucy Kamanja, consultant în industria frumuseții din capitala Kenyei, Nairobi.

Scumpirile au început încă din anul 2021, atunci când acestea au crescut cu 23%, cea mai rapidă escaladare din punct de vedere economic din ultimul deceniu, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Cu toate acestea, există și persoane care au doar de câștigat. Printre ele se numără și Sylvain N’Cho care conduce o moară de ulei de palmier. „Nu suntem singurii care culegem beneficiile creșterii prețurilor la uleiul de palmier. O parte din acestea merge la fermieri. Dar, din decembrie, și mai ales în februarie și martie, a fost mai interesant. A existat o creștere de aproximativ 20%”.