- Avem un deficit bugetar foarte mare, care trebuie redus.
- El nu poate fi redus peste noapte.
- Va fi o presiune pe creșterea veniturilor, poate prin majorările de taxe și impozite, și va fi o presiune pe reducerea de cheltuieli.
Cum o să arate situația economică a României în urma alegerilor prezidențiale? Viitorul Guvern va avea de gestionat provocări economice semnificative, printre care și ajustarea deficitului bugetar. Ministerul Finanțelor a prezentat, în urmă cu câteva luni, planul bugetar-structural pe termen mediu, care prevede o reducere treptată a deficitului de la 7,9% din PIB în 2024 la 2,5% în 2031.
Situația este destul de complicată. Avem un deficit bugetar foarte mare, care trebuie redus. El nu poate fi redus peste noapte.
Va fi o presiune pe creșterea veniturilor, poate prin majorările de taxe și impozite, și va fi o presiune pe reducerea de cheltuieli. Asta înseamnă o obruscare a întregului aparat de stat. Vom vedea guvernul ce decizie va lua.
Important este ca noul guvern să fie stabil, să aibă o majoritate și să poată să implementeze ceva. Uniunea Europeană sau creditorii internaționali vor înțelege situația din România până se așează lucrurile.
Nu mai poate să vină cu promisiuni că vor face, că vor drege, că vor oferi soluții. Noi suntem acum la un pas să pierdem și PNRR-ul sau să fie amânat. Nu este foarte clar din cine se va forma această coaliție, care ar trebui să dea noului guvern.
Trebuie puțină înțelepciune, trebuie să oferim niște mesaje pietelor externe, adică să facem ceva. Lumea nu este absurdă să ceară, faceți lucrurile astea peste noapte, adică tăiați cătele bugetare cu 30% sau cu 50%, reduceți numărul de bugetare de la 1,3 milioane la 800.000, așa, într-o lună de zile.