Cum s-a schimbat economia României în ultimii patru ani? Răzvan Botea: „Nu ne-am descurcat prea bine cu inflația”

Cum arăta economia României ultima dată când ai avut în calendar 29 februarie? Înainte să înceapă primăvara din 2020, economia se pregătea să dea piept cu pandemia. De atunci, a trecut de pandemie, iar unele lucruri au mers bine, altele mai rău. PIB-ul și salariile au crescut cu 60%, însă inflația și dobânzile s-au dublat.

„Nu ne-am descurcat prea bine cu inflația, care s-a mai mult decât dublat și de asemenea, dobânzile Robor, principalul indicator pentru investițiile de credite corporate, s-a dublat. Dacă ne uităm la IRCC, principalul indicator pentru creditele pentru persoanele fizice, după 2018 încoace, a crescut de mai multe, de vreo șase ori. Dobânzile și inflația nu au mers foarte bine, în schimb, salariul mediu net a avut o creștere spectaculoasă, 60%+ din 29 februarie 2020 până astăzi”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

La sfârșitul anului trecut, salarii mai mari au fost în trei domenii: IT&C, energie și bănci-asigurări. Pe de altă parte, cele mai mici venituri au fost în turism și domeniul cutură-sport. La sfârșitul anului trecut, salarii mai mari au fost în trei domenii: IT&C, energie și bănci-asigurări. Pe de altă parte, cele mai mici venituri au fost în turism și domeniul cutură-sport.

Citește și

Exit mobile version