- Specialiștii IT reprezintă 9% din totalul anunțurilor de angajări online în UE.
- Peste 871.000 de posturi au fost publicate pentru domeniul IT în 2023.
- Dezvoltatorii de software ocupă locul 2, cu 515.000 de anunțuri, având 5,3% din total.
Și… cum va arăta piața muncii în 2025? Se pare că joburile din domeniul IT rămân vedetele în piața muncii din Europa. 9% din anunțurile online de angajare sunt dedicate specialiștilor IT, ceea ce îi face de departe cei mai solicitați. Dezvoltatorii software și inginerii sunt următorii în top.
Advertisment
De ce încă rămân specialiștii IT atât de solicitați?
„România, încetul cu încetul, pierde această piață și devine tot mai defavorizată. În sectorul privat, zona IT, care a beneficiat de o serie de măsuri fiscale favorabile, începe să piardă aceste avantaje. În zona publică, se pare că anul 2025 va aduce pierderi semnificative, atât din punct de vedere financiar, cât și salarial. Aceasta face ca România să piardă noi bătălii în lupta pentru resursele umane calificate, fiind din ce în ce mai incapabilă să își acopere nevoile într-o lume tot mai tehnologizată. Este o zonă în care România va fi afectată. De asemenea, intrarea în Schengen ar putea avea un impact negativ asupra altor segmente de angajați, în special asupra livratorilor din diverse colțuri ale lumii, cum ar fi cei din domeniul HoReCa. Având în vedere că granițele vor fi deschise, este posibil ca între 20% și 30% din această forță de muncă să dispară în următoarele luni, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței forței de muncă din România. Pe lângă zona IT, care, din păcate, face ca România să devină tot mai puțin competitivă, mai există și alte sectoare care vor întâmpina provocări, creând turbulențe pe piața muncii. Piața forței de muncă și capitalul uman vor fi esențiale pentru viitorul României„, a explicat Marius Luican, director de cercetare de piață, pentru Aleph News.
Cum influențează eliminarea facilităților fiscale competiția din domeniul IT?
„Într-o primă fază, companiile IT se relocă doar juridic, fiind cele mai adaptabile la astfel de situații. Specialiștii IT pot lucra de acasă sau din orice colț al lumii, iar îi vedem tot mai des în locuri exotice, lucrând la laptopuri. Poate că această imagine pare idealizată, iar în realitate lucrurile nu sunt chiar așa, dar acestea sunt primele care își mută activitatea rapid. IT-iștii sunt foarte educați și știu să își mute compania în Cipru de pe o zi pe alta, având deja experiență, mulți dintre ei având afaceri și în afaceri internaționale. Dubaiul este o piață atractivă, dar există și multe alte piețe pentru aceștia. Relocarea lor este una strict financiar-fiscală, administrativă, însă putem discuta ulterior și despre pierderea acestor angajați în favoarea companiilor din Occident, care au un necesar uriaș în zona creativă. Cei mai expuși în acest sens sunt tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, deoarece acest grup reprezintă cel mai interesant portofoliu de resurse umane din perspectiva creativității. Având în vedere că nu există condiții atractive nici în mediul privat și nici în sectorul public, iar mulți dintre aceștia au acces la învățământ în Europa Occidentală, pentru ei va fi mult mai simplu să nu se mai întoarcă în România și să rămână pe piețele tehnologizate din Vestul Europei. Acest lucru se va întâmpla în contextul scăderii atractivității domeniului IT din perspectiva resursei umane. Antreprenorii și firmele trebuie să fie conștienți de nevoile actualelor generații„, a adăugat Marius Luican.
Recomandări
Citește și
- Studenții susțin că măsurile luate de Guvern le afectează viața. Teodor Anița: „Limitează accesul la educație pentru tinerii din mediile defavorizate”
- Guvernul Ciolacu 2 caută soluții pentru echilibrarea economiei. Analist: „Guvernul trebuie să facă rost de 3% din PIB pentru a reduce deficitul bugetar”
- Sam Altman, șeful OpenAI, spune că „angajaţii virtuali” ar putea intra în câmpul muncii încă din acest an
Partenerii noștri