Dacă băncile din România au cele mai mari dobânzi la credite faţă de alte ţări europene, inclusiv din Vest, se pot lăuda cu dobânzi la depozite mai mari

Dacă băncile din Romånia au cele mai mari dobânzi la credite față de alte țări europene, inclusiv din Vest, se pot lăuda totuși cu dobânzi la depozite mai mari. Față de Polonia și Germania, unde cele mai mari bănci dau dobânzi la depozite de 2-3%, în Romånia nivelul se duce încă spre 6-7%.

În ceea ce priveşte dobânzile la depozitele oferite de băncile mari din Polonia şi Germania, nivelul se află între 2% şi 3%, conform site-urilor băncilor din ţările respective. Dacă în România băncile dau credite cu dobânzi mai mari decât în regiune sau în Europa, la depozite stau chiar bine faţă de alte ţări, dar nu trebuie pierdută din vedere corelaţia dintre credite şi depozite. Dacă nivelul dobânzilor la credite se află la un anumit nivel, dobânzile la depozite trebuie să urmeze trendul.

Acum ofertele de dobânzi pentru depozitele retail în lei pentru 17 bănci de pe piaţa locală încep de la 4,5% şi ajung până la 7% pentru scadenţa de 12 luni. În cazul Poloniei, pe scadenţa de 12 luni dobânda la depozite pentru trei dintre cele mai mari bănci sunt de 2-2,5%, în timp ce în Germania, băncile oferă dobânzi de 2,6-2,75% pe scadenţa de 12 luni.

Diferența în celelalte țări este destul de mică. În schimb, probabil că băncile din România, ca să poată totuși să atragă clienții în continuare și să stimuleze aceste împrumuturi, au făcut dobânzile fixe mult mai mici decât dobânda variabilă, și mai mici chiar și decât indicele IRCC. În al doilea rând, e importantă marja fixă de dobândă pe care o aplică banca după perioada de dobândă fixă.

Exit mobile version